ßßß
Składniki:– 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowe– 1 cebula;– 2 szalotki;– 1 pęczek natki pietruszki;– puszka pokrojonych pomidorów;– łyżka koncentratu pomidorowego;– 0,5 łyżeczki cynamonu;– 4 kromki chleba;– 60 g sera feta;– 80 g czarnych oliwek;– jajko;– 1/3 szklanki mleka;– oliwa;– 0,5 szklanki wody;– sól, pieprzWykonanie:Sos:Cebulę, szalotkę i natkę pietruszki miksujemy. Rozgrzać w garnku oliwę i wrzucić połowę zmiksowanej mieszanki. Chwilę smażyć i dodać pomidory. Dodać koncentrat, wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz i sól. Dusimy mieszając. Dodać wodę, chwilę gotować aż sos zgęstnieje.Pulpety:Oliwki pokroić w talarki, fetę w kostkę.Obrać chleb ze skórki, miąższ wrzucić do miski i rozdrobnić. Dodać mleko i resztę mieszanki cebulowej, oliwki i fetę. Dodać mięso, cynamon, sól, pieprz i żółtko. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Uformować pulpeciki i usmażyć na oliwie. Usmażone pulpety dodać do sosu i dusić przez 5 minut.Smacznego