ßßß
ciasto:- 2 szklanki mąki- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1 jajko- 1 szklanka mleka ( może być także maślanka )- 1/3 szklanki oleju- zioła oregano, bazylia- czosnek ( granulowany lub świeży )- sól, pieprzfarsz:- szynka ( najlepiej żeby była w kawałku, aby móc ją pokroić w kosteczkę- boczek ( także w kawałku )- papryka ( najlepiej czerwona, bo wygląda najbardziej widowiskowo, tutaj akurat miałam żółtą- cebula- pieczarki-ser żółtyprzgotowanie:farsz: nie podaję proporcji, bo robię na oko - zawsze wychodzi mi za dużo farszu ale on sam w sobie jest tak pyszny, że znika momentalnie ;) jeżeli jakimś cudem się jednak uchowa, to wykorzystuję go jako dodatek do makaronu ( dodaję pesto, lub przecier, albo nic nie dodaję tylko mieszam z makaronem i gotowe ).- ser zółty pokroić w dość drobną kosteczkę ( opcjonalnie część sera zetrzeć na wiórki, którymi posypujemy muffiny ok 10 minut przed końcem pieczenia ), pozostałe składniki pokroić w miarę drobną kosteczkę. Na patelni podlanej olejem najpierw podsmażyć przez chwilę pieczarki, cebulę i paprykę, gdy troszkę zmiękną dodać szynkę oraz boczek. całość podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.ciasto: suche składniki wsypujemy do jednaj miski a mokre do drugiej, dokładnie mieszamy w oddzielnych misach. następnie mokrą mieszankę przelewamy do miski z suchą i znowu dokładnie mieszamy.do wymieszanego ciasta dodajemy przestudzony farsz i znowu mieszamy. napełniamy foremki do ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. pieczemy ok 20 - 25 minut i gotowe !smacznego!
=======================================================================PrzystawkaJajo uroczo sadzone w papryce - smakowita niespodzianka ciesząca oko i podniebienie - wersja lightMoje jajo sadzone w papryce jest raczej inspiracją na sposób podania, bo usadzić jajo to chyba każdy potrafi ;) to nie tylko propozycja na śniadanie - takie jaja można serwować na przystawkę. Dodatki do tej uroczej potrawy też są bardzo dowolne i w zasadzie nie ma tu żadnych ograniczeń - sadzisz jajo i dodajesz co lubisz :) Prezentowane tutaj jaja przygotowałam akurat w wersji dietetycznej. Nie ma tu żółtek, są same białka, chudziutka szynka, szczypiorek, zioła i roszponka :) usadziłam je na teflonie bez tłuszczu. Można oczywiście wszystko przygotować tradycyjne - na bogato i tłusto z żółtkami i na masełku :)mała wskazówka: szynkę najpierw trzeba podsmażyć ( na tłuszczu lub bez - na teflonie ) potem tylko posypuje się nią jajka podczas sadzenia. jeżeli szynkę położymy na jajka bez wstępnego podsmażenia będzie po prostu "surowa" i niewystarczająco ciepła.