Wykonanie
Muffiny Pizza - świetne na przystawkę i jeszcze lepsze jako imprezowe przekąski. Pachnące, mięciutkie, delikatnie wilgotne... i na dodatek błyskawiczne w przygotowaniu!Ja w ogóle uwielbiam piec muffiny - wymyślam przeróżne wariacje, zdobię, cuduję, bawię się
smakami. Zazwyczaj jednak są to słodkie wypieki, które serwuję moim gościom albo robię z nich prezenciki na wynos ;) jednak raz na jakiś czas piekę muffiny "na słono" takie właśnie jak opisywane tutaj mufinkowe pizze.
ciasto:- 2 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1
jajko- 1 szklanka
mleka ( może być także
maślanka )- 1/3 szklanki
oleju-
zioła oregano,
bazylia-
czosnek ( granulowany lub świeży )-
sól,
pieprzfarsz:-
szynka ( najlepiej żeby była w kawałku, aby móc ją pokroić w kosteczkę-
boczek ( także w kawałku )-
papryka ( najlepiej czerwona, bo wygląda najbardziej widowiskowo, tutaj akurat miałam żółtą-
cebula-
pieczarki-
ser żółtyprzgotowanie:farsz: nie podaję proporcji, bo robię na oko - zawsze wychodzi mi za dużo farszu ale on sam w sobie jest tak pyszny, że znika momentalnie ;) jeżeli jakimś cudem się jednak uchowa, to wykorzystuję go jako dodatek do
makaronu ( dodaję pesto, lub przecier, albo nic nie dodaję tylko mieszam z
makaronem i gotowe ).-
ser zółty pokroić w dość drobną kosteczkę ( opcjonalnie część
sera zetrzeć na wiórki, którymi posypujemy muffiny ok 10 minut przed końcem pieczenia ), pozostałe składniki pokroić w miarę drobną kosteczkę. Na patelni podlanej
olejem najpierw podsmażyć przez chwilę
pieczarki,
cebulę i
paprykę, gdy troszkę zmiękną dodać
szynkę oraz
boczek. całość podsmażyć i odstawić do ostygnięcia.ciasto: suche składniki wsypujemy do jednaj miski a mokre do drugiej, dokładnie mieszamy w oddzielnych misach. następnie mokrą mieszankę przelewamy do miski z suchą i znowu dokładnie mieszamy.do wymieszanego ciasta dodajemy przestudzony farsz i znowu mieszamy. napełniamy foremki do ok 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp 180 stopni. pieczemy ok 20 - 25 minut i gotowe !smacznego!