ßßß
Składniki:włoszczyzna: 2 marchewki, por, seler, korzeń i natka pietruszki2 filety z kurczaka, 2 udka z kurczaka1 kostka rosołowa (wołowa)kawałek cielęciny½ kg ziemniaków1 duża cebula lub 2 mniejszeolej do smażeniaprzyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, bazylia, rozmarynPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do zupy.Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u