Wykonanie
Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami
kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.

Składniki:
włoszczyzna: 2
marchewki,
por,
seler, korzeń i
natka pietruszki2
filety z kurczaka, 2
udka z kurczaka1
kostka rosołowa (wołowa)kawałek
cielęciny½ kg
ziemniaków1 duża
cebula lub 2 mniejsze
olej do smażenia
przyprawy:
liść laurowy,
pieprz,
sól,
majeranek,
bazylia,
rozmarynPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania
wywaru. Do dużego garnka wlewamy
wodę, wrzucamy oczyszczone
mięso,
kostkę rosołową i gotujemy. Gdy
wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy
włoszczyznę pod bieżącą
wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i
mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je.
Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie
marchew i
pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy
ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę,
marchew,
pietruszkę oraz
ziemniaki dodajemy do zupy.Kartoflankę gotujemy dopóki
ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki
mięsa z
bulionu. Dekorujemy
natką pietruszki lub
bazylią.Smacznego!


Odwiedź mnie na Facebook'u