ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z kawałkami kurczaka

Kartoflanka z kawałkami kurczaka

nazwa

Wykonanie

Na zimno nie ma lepszej recepty jak miseczka gorącej i pożywnej zupy. Kartoflanka wzbogacona kawałkami kurczaka jest nie tylko bardzo sycąca, ale również pyszna. Wspaniale rozgrzewa i dodaje energii.
Składniki:
włoszczyzna: 2 marchewki, por, seler, korzeń i natka pietruszki
2 filety z kurczaka, 2 udka z kurczaka
1 kostka rosołowa (wołowa)
kawałek cielęciny
½ kg ziemniaków
1 duża cebula lub 2 mniejsze
olej do smażenia
przyprawy: liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, bazylia, rozmaryn
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy oczyszczone mięso, kostkę rosołową i gotujemy. Gdy wywar zacznie wrzeć, wyławiamy tzw. szumowiny. Płuczemy włoszczyznę pod bieżącą wodą, warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na patelni, aż stanie się rumiana i pachnąca. Gdy warzywa i mięso w zupie będą już miękkie, wyjmujemy je. Włoszczyznę wyrzucamy, zostawiamy jedynie marchew i pietruszkę (po ostygnięciu kroimy warzywa). Obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę, marchew, pietruszkę oraz ziemniaki dodajemy do zupy.
Kartoflankę gotujemy dopóki ziemniaki nie zmiękną. Zupę przyprawiamy do smaku. Żeby danie było bardziej syte do miseczek z gorącą zupą wrzucamy kawałki mięsa z bulionu. Dekorujemy natką pietruszki lub bazylią.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/kartoflanka-z-kawakami-kurczaka.html