Wykonanie
Arrabbiata to pikantny,
włoski sos pomidorowy z dodatkiem
cebuli,
czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z
makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Jeśli chcecie, aby potrawa była bardziej syta możecie dodać do niej
kurczaka,
mięso mielone lub
tuńczyka.
Składniki:
filety z kurczaka, 2 sztuki
salami, 100 g
papryka, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory z puszki, 1 sztuka
cebula, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 4 łyżki
cukier, ½ łyżeczkisuszona
papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)
parmezan, garść
płatkówprzyprawy:
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
rozmaryn,
bazyliaszczypiorek, szczypta do dekoracji
makaron, rurki albo świderkiPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak
paprykę,
papryczkę chilli jeśli mamy świeżą).
Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę.
Salami kroimy w paseczki.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cebulę,
paprykę oraz
chilli. Smażmy kilka minut (
cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy
czosnek oraz szczyptę
soli. Wrzucamy
kurczaka i
salami. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy
sos pomidorowy (zmiksowane
pomidory). Dodajemy
cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część
wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem
oliwy i
rozmarynu. Ugotowany
makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym
pieprzem,
płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i
szczypiorkiem.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u