ßßß
 
            
         Składniki:filety   z kurczaka, 2 sztukisalami, 100 gpapryka, 1 sztukaczosnek, 3 ząbkipomidory z puszki, 1 sztukacebula, 1 sztukaoliwa z   oliwek, 4 łyżkicukier, ½ łyżeczkisuszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)parmezan, garść płatkówprzyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, bazyliaszczypiorek, szczypta do dekoracjimakaron, rurki albo świderkiPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem.Smacznego!
Składniki:filety   z kurczaka, 2 sztukisalami, 100 gpapryka, 1 sztukaczosnek, 3 ząbkipomidory z puszki, 1 sztukacebula, 1 sztukaoliwa z   oliwek, 4 łyżkicukier, ½ łyżeczkisuszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)parmezan, garść płatkówprzyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, bazyliaszczypiorek, szczypta do dekoracjimakaron, rurki albo świderkiPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem.Smacznego!



 Odwiedź mnie na Facebook'u
Odwiedź mnie na Facebook'u