ßßß Cookit - przepis na Fusilli all’Arrabbiata z kurczakiem

Fusilli all’Arrabbiata z kurczakiem

nazwa

Wykonanie

Arrabbiata to pikantny, włoski sos pomidorowy z dodatkiem cebuli, czosnku i przypraw. Doskonale smakuje podany z makaronem. Jest bardzo prosty do przygotowania i może posłużyć jako dodatek do wielu dań. Jeśli chcecie, aby potrawa była bardziej syta możecie dodać do niej kurczaka, mięso mielone lub tuńczyka.
Składniki:
filety z kurczaka, 2 sztuki
salami, 100 g
papryka, 1 sztuka
czosnek, 3 ząbki
pomidory z puszki, 1 sztuka
cebula, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 4 łyżki
cukier, ½ łyżeczki
suszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)
parmezan, garść płatków
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia
szczypiorek, szczypta do dekoracji
makaron, rurki albo świderki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie jak paprykę, papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Salami kroimy w paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, paprykę oraz chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka i salami. Smażymy, cały czas mieszając.
Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 15-20 minut często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany makaron układamy na talerzu, polewamy sosem. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, płatkami parmezanu (u mnie akurat jest to gouda) i szczypiorkiem.
Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'u
Źródło:http://strefaprzyjemnosci.blogspot.com/2014/01/fusilli-allarrabbiata-z-kurczakiem.html