Wykonanie
Po powrocie z Włoch zatęskniłam za
makaronem. Nie dość, że w Italii mogłam na okrągło kosztować różne jego rodzaje, to jeszcze sosy z jakim był podawany wręcz rozpieszczały moje podniebienie. W Polsce ze względu na zapracowanie muszę ograniczyć do minimum czas jaki
mogę poświęcić na przygotowanie obiadu, stąd dziś zdecydowałam się właśnie na
makaron z
sosem bolońskim. Z dodatkiem
kurczaka danie jest bardziej syte. Pyszny obiad w zaledwie 20 minut!
Składniki:
filet z kurczaka, 1 sztuka
czosnek, 2 ząbki
pomidory z puszki, 300g
cebula, 1 sztuka
oliwa z oliwek, 4 łyżki
cukier, ½ łyżeczkisuszona
papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)
parmezan starty
przyprawy:
sól, pikantna mieszanka pieprzowa,
czosnek granulowany,
rozmaryn,
bazylia,
majeranekmakaron świderkiPrzygotowanie:
Cebulę i
czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie
papryczkę chilli jeśli mamy świeżą).
Pomidory z puszki miksujemy w blenderze.
Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy mieszanką
pieprzową, solimy.Na patelni rozgrzewamy
oliwę i wrzucamy
cebulę,
chilli. Smażmy kilka minut (
cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy
czosnek oraz szczyptę
soli. Wrzucamy
kurczaka. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy
sos pomidorowy (zmiksowane
pomidory). Dodajemy
cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając, aż część
wody odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy trochę startego
parmezanu. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem oraz resztą
ziół.
Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem
oliwy i
rozmarynu. Ugotowany (odcedzony)
makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym
pieprzem, startym
parmezanem.Smacznego!
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!
Basia ;)