ßßß
 
            
         Składniki:filet z kurczaka, 1 sztukaczosnek, 2 ząbkipomidory z puszki, 300gcebula, 1 sztukaoliwa z oliwek, 4 łyżkicukier, ½ łyżeczkisuszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)parmezan startyprzyprawy: sól, pikantna mieszanka pieprzowa, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, majeranekmakaron świderkiPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy mieszanką pieprzową, solimy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy trochę startego parmezanu. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz resztą ziół.Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany (odcedzony) makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem.Smacznego!
Składniki:filet z kurczaka, 1 sztukaczosnek, 2 ząbkipomidory z puszki, 300gcebula, 1 sztukaoliwa z oliwek, 4 łyżkicukier, ½ łyżeczkisuszona papryczka chili, 1 łyżeczka albo ¼ świeżej (drobno posiekanej)parmezan startyprzyprawy: sól, pikantna mieszanka pieprzowa, czosnek granulowany, rozmaryn, bazylia, majeranekmakaron świderkiPrzygotowanie:Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (podobnie papryczkę chilli jeśli mamy świeżą). Pomidory z puszki miksujemy w blenderze. Filety z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Posypujemy mieszanką pieprzową, solimy.Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, chilli. Smażmy kilka minut (cebula musi się zeszklić). Następnie dodajemy czosnek oraz szczyptę soli. Wrzucamy kurczaka. Smażymy, cały czas mieszając.Wlewamy sos pomidorowy (zmiksowane pomidory). Dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień i dusimy całość ok. 10 minut, często mieszając, aż część wody odparuje a sos zgęstnieje. Do sosu dodajemy trochę startego parmezanu. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz resztą ziół.Makaron gotujmy al dente w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy i rozmarynu. Ugotowany (odcedzony) makaron wrzucamy do sosu i mieszamy. Podajemy udekorowane świeżo zmielonym pieprzem, startym parmezanem.Smacznego!






 Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)
Odwiedź mnie na Facebook'uDziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi niezmiernie miło jeżeli pozostawisz po sobie ślad, czyli komentarz.Pozdrawiam serdecznie!Basia ;)