Wykonanie
Danie czasochłonne - jednak warte zachodu. Nie każdy jest zwolennikiem tego
mięsa, jednak ja pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa - jadano go u moich dziadków. Dzisiejszy obiad to na prawdę dobre wspomnienie i zachęta do tego by częściej jadać tak delikatne
mięso.Jeśli chodzi o dodatki wybrałam
buraki oraz kluski śląskie przygotowane przeze mnie i moją mamę.

składniki potrzebne na
mięso:-
królik ( użyłam przednich łap i korpusu);-
marchew;-
cebula;- 4 ząbki
czosnku;- szklanka
bulionu warzywnego;- świeży pęczek
tymianku;- świeży pęczek
kolendry;-
białe wino;-
musztarda chrzanowa;-
sól;

-
pieprz;- 1/3 kostki
margaryny.

składniki potrzebne na
sałatkę:- 9
buraków;-
cukier;-
sól;-
pieprz;-
ocet spirytusowy.składniki potrzebne na kluski śląskie:- 5 dużych
ziemniaków;-
mąka ziemniaczana;- 1
jajko;

-
żółtko.składniki potrzebne na sos:-
śmietana;- łyżka
musztardy chrzanowej;- łyżka
mąki.sposób przygotowania:

Dzień wcześniej
mięso królicze marynujemy w
oliwie,
soli,
pieprzu oraz
tymianku.
Buraki uprzednio gotujemy w skórce, następnie dajemy im ostygnąć.
Ziemniaki na kluski obieramy, gotujemy w osolonej wodzie.
Czosnek siekamy na
płatki,
kolendrę na drobno - dodajemy do
mięsa razem z
musztardą.
Marchew i
cebulę kroimy na grube plastry.
Margarynę topimy - na patelnię wrzucamy
mięso - podsmażamy je z jednej strony - następnie obracamy i dokładamy warzywa. Po jakimś czasie dolewamy do tego
bulion, następnie 2 szklanki
wina - doprowadzamy do wrzenia. Nagrzewamy piekarnik, na blachę przekładamy
mięso z warzywami, do sosu dodajemy łyżkę
musztardy
następnie zalewamy blachę - pieczemy pod przykryciem 35 minut na 165 stopni, następnie zdejmujemy pokrywę, polewamy
mięso sosem i zapiekamy z wierzchu przez 15 minut na 180 stopni.

Buraczki obieramy, trzemy na grubszej tarce, przyprawiamy
cukrem solą i
pieprzem - przekładamy do garnka - stawiamy na mały ogień dodając 5 łyżek
octu. Stopniowo dodajemy
cukier,
sól i
pieprz według uznania do momentu uzyskania słodko-kwaśnego smaku - pamiętajmy by nie przesadzić z
octem.
Ziemniaki zaraz po ugotowaniu przekładamy przez praskę - odstawiamy do ostygnięcia. W misce
ziemniaki dzielimy palcem na 4 części - do 1/4 wsypujemy
mąkę ziemniaczaną, następnie
jajko i
żółtko (wtedy, gdy
ziemniaki nie rozpadają się
żółtko jest zbędne). Ugniatamy na gładkie ciasto - formujemy kuleczki z dziurką. Gotujemy w osolonej wodzie.

Gotowe
mięso dzielimy na kawałki, sos przelewamy przez sito - zagotowujemy go, zdejmujemy z ognia. Dodajemy łyżkę
musztardy,
śmietanę i
mąkę - ciągle mieszając by nie powstały grudki.bon apettit !