Wykonanie

Chyba całe lata minęły od mojego ostatniego wpisu. Oprócz chronicznego braku czasu, nie mam nic na swoje usprawiedliwienie. Tak więc - zamiast usprawiedliwienia zapraszam na zupę z
selera naciowego. Teraz taki czas, że nie bardzo wiadomo z czego te zupy robić - warzywa stare już nie dobre, a
młode jeszcze ostro pędzone...
Seler naciowy zawsze taki sam ;)Składniki:1
seler naciowyok 4
ziemniaki1
cebulaoliwa z oliweknatka pietruszkiwywar z warzyw, czyli np:3
marchewki2
pietruszki1
cebulasól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy...inne:
jałowiec,
majeranek,
oregano,
estragon,
lubczyk, pokrzywaWykonanie:W garnku przygotować
wywar z warzyw. (Warzywa obrać, trochę pokroić, doprawić, gotować ok 1/2 godziny). (Troszkę jak w Podstawowej zupie jarzynowej, tylko nie trzeba warzyw kroić)
Cebulę obrać, pokroić, wrzucić na rozgrzaną patelnię z
oliwą. Podsmażyć. następnie wrzucić pokrojony
seler naciowy, chwilkę dusić i dorzucić
ziemniaki. (5 min sam
seler + 5 min z
ziemniakami wystarczy w zupełności)Następnie połączyć
wywar z warzyw z zawartością patelni, zagotować. Gotować jeszcze ok 15 minut na wolnym ogniu.(
seler musi być w miarę miękki na koniec gotowania). Na koniec dorzucić posiekaną
natkę i całość zmiksować.Zupa dobrze smakuje z grzankami.Smacznego!

Wydrukuj przepis