Wykonanie

Zastanawiacie się pewnie dlaczego krakowska? No cóż:-) Pierwszy raz posmakowałam jej w niepozornym krakowskim pubie, gdzie mój mąż zabrał mnie na jedną z pierwszych randek. No i zakochałam się:-))nie tylko w
mężu, ale i w
sałatce.P.S. Niech Was nie zmyli lista składników bo w niczym smak nie przypomina sałatki greckiej.Składniki na
sałatkę:-
sałata lodowa-
czerwona cebulka-
papryka czerwona-
oliwki czarne-
pomidory-
ogórek zielony-
ser feta-
pierś z kurczaka-
boczek wędzony-
bagietka czosnkowa-
ocet balsamiczny-jedno świeże
jajko(będzie potrzebne surowe)-
musztarda np.sarepska-odrobina
olejuNajważniejsze w całej
sałatce są dwa sosy jeden na bazie
octu balsamicznego. Ważne jest aby użyć prawdziwego
octu a nie kremu balsamicznego, który jest zupełnie bez smaku. Drugi to sos słodki
chili(
TaoTao), który można kupić w sklepie lub zrobić samemu. Przepis na sos słodki
chili podam w innym
poście.Sposób przyrządzenia:Najlepiej zacząć od zrobienia sosu później przygotować warzywa a na końcu obsmażyć
mięso ponieważ dodane ciepłe do sałatki smakuje jeszcze lepiej.Zatem do szklanki wlewamy ok 1/3
octu balsamicznego dodajemy do niego samo
żółtko ze sparzonego wcześniej
jajka, łyżeczkę
musztardy i ok 2 łyżek
oleju. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy. Sos słodki
chili mamy już gotowy tzn.zakupiony.Warzywa myjemy i suszymy.
Sałatę drzemy na kawałki.
Pomidora,
ogórka zielonego i
ser feta kroimy w większą kostkę.
Cebulę i
paprykę w piórka.
Oliwki wyciągamy ze słoiczka.
Boczek kroimy w cienkie plasterki i obsmażamy go na patelni z małą ilością
oleju. Gdy się ładnie zrumieni przekładamy go na talerzyk. Nie wylewamy pozostałego
oleju z patelni. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę
pierś z kurczaka.Obsmażamy na złoty kolor i nie przyprawiamy. Gdy wszystko mamy gotowe zabieramy się do komponowania sałatki. Na talerzu układamy
sałatę i polewamy ja paroma łyżkami
sosu balsamicznego. Nie przesadzajmy ponieważ ma bardzo intensywny smak. Zawsze możemy go dodać później:-) Układamy na sałacie naszego
pomidora,
ogórka,
cebulkę,
oliwki i
fetę. Na końcu dodajemy
kurczaka i
boczek. Całą
sałatkę polewamy sosem słodkim
chili.
Sałatka najlepiej smakuje z
pieczywem czosnkowym, które można kupić lub zrobić samemu.