Wykonanie

Pierwszy grill za nami. Pogoda dopisała, choć wieczorami wciąż jest chłodno, atmosfera była gorąca :) Jedzenie znikało ze stołu szybciej niż zazwyczaj.. szczególnie wyśmienity
chleb czosnkowy, ale przede wszystkim doborowe towarzystwo było sukcesem tego dnia :)

Dziś będzie kilka przepisów - wszystkie, które pojawiły się na wczorajszym grillu.WYTRAWNE DROŻDŻÓWKI Z
ŻÓŁTYM SEREM
SKŁADNIKI250 g
mąki pszennej25o g
mąki razowej żytniej30 g świeżych
drożdży250 ml
wody1
jajko50 g
miękkiej margaryny1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukruprzyprawa do bruschetty200 g
sera goudaPRZEPIS

Ciasto: Do mniejszej miski rozkruszamy
drożdże, dodajemy jedną łyżeczkę
cukru, dwie łyżki
mąki oraz ok. 50 ml
wody. Wszystko razem ucieramy i odkładamy do ciepłego miejsca na ok. 20 minut.Do dużej miski przesiewamy
mąkę, dodajemy
cukier,
sól, wcześniej przygotowane
drożdże oraz stopniowo
wodę. Wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania dodajemy
margarynę. Wyrabiamy ciasto ok 10 minut.Odkładamy wyrobione ciasto do ciepłego miejsca na 30 minut.
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.Następnie rozwałkowujemy ciasto na stolnicy na prostokąt, całą powierzchnię pokrywamy
serem i posypujemy
przyprawą do bruschetty. Ciasto składamy, tak aby
ser znalazł się w środku.Rozwałkowujemy delikatnie nasze ciasto jeszcze raz (tym razem na mniejszy i grubszy prostokąt) i kroimy w 4 cm paski, następnie każdy pasek kroimy wzdłuż zostawiając trochę ciasta na końcu każdego paska (tak jak to widać na zdjęciu), zawijamy każdą część osobno, a następnie zawijamy obie części tworząc na końcu mały wianuszek.Gotowe wianuszki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy w cieple pod przykryciem na ok 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok 15 minut - aż drożdżówki się zarumienią.
CHLEB CZOSNKOWY
Przepis na ten wyśmienity
chleb czosnkowy znalazłam na blogu www.poproszedokladke.wordpress.comTrochę go zmieniłam, ale pomysł i smak są rewelacyjne. Upiekłam
chleb przed samym grillem, także jak pierwsze
kiełbasy wylądowały na
stole chleb był jeszcze gorący i zaczął znikać szybciej niż same
kiełbasy :)SKŁADNIKI500 g
mąki pszennej250 ml
wody1 łyżeczka
soli2 łyżeczki
cukru30 g świeżych
drożdżyok. 3 łyżki
oleju100 g miękkiego
masłagłówka
czosnkusólpieprzPRZEPISCiasto: z
drożdżami postępujemy jak w poprzednim przepisie. Do miski przesiewamy
mąkę, dodajemy gotowe
drożdże,
sól,
cukier i
wodę - zagniatamy i po trochu dodajemy
olej. Odstawiamy do ciepłego na 30 minut.
Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z miękkim
masłem, solimy i
pieprzymy do smaku.Następnie rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokątu, smarujemy powierzchnię
masłem, składamy delikatnie rozwałkowujemy, znowu smarujemy
masłem, składamy itd, aż skończy się
masło. Na koniec rozwałkowujemy delikatnie ciasto na nieduży prostokąt i dzielimy ciasto na grubsze 'plastry'.Przygotowujemy formę do babki z kominem (lub tortownicę), którą smarujemy cienką warstwą
oleju.Podzielone części ciasta układamy jeden obok drugiego wypełniając całą przestrzeń formy.Tak przygotowane ciasto odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C - formę układamy na dolnej części pieca, bo forma jest wysoka, a ciasto urośnie i może przypalić się od góry.
Chleb pieczemy ok 30 minut.
Chleb wykładamy w całości - wcześniejsze przygotowanie pozwala na swobodne odrywanie kawałków
chleba bez konieczności krojenia. Koniecznie podajemy gorący na stół :)
FILET Z KURCZAKA W
BOCZKU
Tu sprawa jest niezwykle prosta.. od zawsze zmagałam się z suchym
kurczakiem z grilla, do wczoraj.. filet zawinięty w
boczek jest idealny!SKŁADNIKI4 duże
filety z kurczaka8 cienkich plastrów
boczku parzonego (np. z Lidla)
mieszankę przypraw Grill Meksykański (Kotanyi)3 łyżki
oleju rzepakowegoPRZEPISFilety dzielimy na dwa plastry, krojąc wzdłuż na pół.
Mięso umieszczamy w misce, wsypujemy
mieszankę przypraw, dodajemy
olej i wszystko mieszamy , tak żeby każdy kawałek
kurczaka pokrył się
przyprawami.Miskę wkładamy do lodówki na ok 2 godziny.Przed grillowaniem wyciągamy
kurczaka z lodówki i każdy kawałek owijamy plastrem
boczku.Grillujemy, aż
mięso się zarumieni, a
boczek wytopi.
SOS CZOSNKOWY
Czosnek to zawsze nieodłączny element każdego grilla, a
sos czosnkowy jest tak samo ważny jak dobra
kiełbasa.SKŁADNIKI4 ząbki
czosnku2 łyżki
majonezu3 łyżki
jogurtu greckiegosólpieprzPRZEPIS
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy
majonez,
jogurt,
sól i
pieprz do smaku. Wszystko razem mieszamy.