Wykonanie
Dziś chciałam wam zaprezentować pomysł na pizze wegetariańską. Nazwałam ją farmerską, ponieważ jest w niej
jajko i
szpinak, które kojarzą mi się z farmą ;) Ciasto do pizzy zmodyfikowałam delikatnie, pozbawiając go
mleka i zmieniając
mąkę na razową. Sos został ten sam co w poprzednich wersjach, jednak sam sposób pieczenia jest trochę inny, niż w pizzy z tradycyjnymi składnikami. Ciekawi przepisu?

Ilość składników dla pełnej płaskiej blachy prostokątnej.Składniki:ciasto:*2 szklanki
mąki razowej*
drożdże świeże (42 g)*gorąca
woda (300 ml)*1 łyżeczka
cukru*1 łyżeczka
solisos:*3 łyżki czubate
koncentratu pomidorowego*zimna
woda (100 ml)*2 łyżki
oleju rzepakowego*1 łyżka
przyprawy do pizzy (np. Kotanyi) na wierzch:*
szpinak mrożony (200 g)*1 płaska łyżeczka
gałki muszkatołowej*1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego*1 płaska łyżeczka
soli*1 łyżka
masła*tarty
ser żółty mozzarella (200 g)*4
jajka*
przyprawa do pizzyPrzygotowanie:Do miski wsypuję
mąkę,
sól i mieszam razem. Następnie na środek
mąki wsypuję łyżeczkę
cukru, a na niego rozkruszam świeże
drożdże. Wszystko zalewam gorącą
wodą.Odstawiam na 15 minut.Po tym czasie mieszam ciasto łyżką, a następnie ugniatam ręką, aby powstała kula. Zostawiam wszystko na 1-2 godziny.Przygotowuję płaską blachę (używam tej, która jest fabrycznie dodawana do piekarnika) i wykładam ją papierem do pieczenia.Na papier wyciągam wyrośnięte ciasto i rozwałkowuję je na całej powierzchni blachy.W osobnej miseczce przygotowuję sos. Wszystkie składniki mieszam razem i przekładam na rozwałkowane ciasto.W garnku rozpuszczam
masło i wrzucam zamrożony
szpinak. Gdy się rozmrozi, mieszam i dodaję gałkę,
czosnek oraz
sól. Mieszam chwilę, aby składniki się połączyły. Odstawiam z gazu.Posypuję pizze
mozzarellą i rozkładam
szpinak.Tak przygotowaną pizzę wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C z termoobiegiem na 10 minut.Po tym czasie wyciągam na chwilę pizze z piekarnika, wbijam surowe
jajka na pizze i wkładam ją jeszcze na około 5 minut do piekarnika.Na wierzch pizzy sypię
przyprawę do pizzy i kroję na kawałki.Smacznego!