ßßß Cookit - przepis na Razowa pizza farmerska

Razowa pizza farmerska

nazwa

Wykonanie

Dziś chciałam wam zaprezentować pomysł na pizze wegetariańską. Nazwałam ją farmerską, ponieważ jest w niej jajko i szpinak, które kojarzą mi się z farmą ;) Ciasto do pizzy zmodyfikowałam delikatnie, pozbawiając go mleka i zmieniając mąkę na razową. Sos został ten sam co w poprzednich wersjach, jednak sam sposób pieczenia jest trochę inny, niż w pizzy z tradycyjnymi składnikami. Ciekawi przepisu?
Ilość składników dla pełnej płaskiej blachy prostokątnej.
Składniki:
ciasto:
*2 szklanki mąki razowej
*drożdże świeże (42 g)
*gorąca woda (300 ml)
*1 łyżeczka cukru
*1 łyżeczka soli
sos:
*3 łyżki czubate koncentratu pomidorowego
*zimna woda (100 ml)
*2 łyżki oleju rzepakowego
*1 łyżka przyprawy do pizzy (np. Kotanyi) na wierzch:
*szpinak mrożony (200 g)
*1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
*1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego
*1 płaska łyżeczka soli
*1 łyżka masła
*tarty ser żółty mozzarella (200 g)
*4 jajka
*przyprawa do pizzy
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąkę, sól i mieszam razem. Następnie na środek mąki wsypuję łyżeczkę cukru, a na niego rozkruszam świeże drożdże. Wszystko zalewam gorącą wodą.
Odstawiam na 15 minut.
Po tym czasie mieszam ciasto łyżką, a następnie ugniatam ręką, aby powstała kula. Zostawiam wszystko na 1-2 godziny.
Przygotowuję płaską blachę (używam tej, która jest fabrycznie dodawana do piekarnika) i wykładam ją papierem do pieczenia.
Na papier wyciągam wyrośnięte ciasto i rozwałkowuję je na całej powierzchni blachy.
W osobnej miseczce przygotowuję sos. Wszystkie składniki mieszam razem i przekładam na rozwałkowane ciasto.
W garnku rozpuszczam masło i wrzucam zamrożony szpinak. Gdy się rozmrozi, mieszam i dodaję gałkę, czosnek oraz sól. Mieszam chwilę, aby składniki się połączyły. Odstawiam z gazu.
Posypuję pizze mozzarellą i rozkładam szpinak.
Tak przygotowaną pizzę wstawiam do piekarnika rozgrzanego na 200 st. C z termoobiegiem na 10 minut.
Po tym czasie wyciągam na chwilę pizze z piekarnika, wbijam surowe jajka na pizze i wkładam ją jeszcze na około 5 minut do piekarnika.
Na wierzch pizzy sypię przyprawę do pizzy i kroję na kawałki.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/08/razowa-pizza-farmerska.html