Wykonanie
Co człowiek ma zrobić jeśli nie ma wałka w domu? Odpowiedź jest prosta, szuka przedmiotu, którego nie wstydził by się żaden przyszły inżynier czy magister, bo z pewnością ma go pod dostatkiem w swoim przybytku. Mianowicie jest to butelka po trunku, choć preferowana jest jeszcze pełna (cięższa, lepiej przydusi ciasto). W moim przypadku sięgnęłam po butelkę
wina (domowego ;) ), bo jest dłuższa i lepiej się nią wałkuje (wypróbowane wielokrotnie).Jeśli jednak chodzi o składniki, którymi obdarowałam moją pizze, to są bardziej wyszukane i droższe, ale wiecie pizza to pizza, co rzucicie na wierzch i jakiej
mąki użyjecie (zwykłej poznańskiej czy pełnoziarnistej żytniej) nie ma, aż takiego znaczenia.
Magia tkwi w proporcjach, sosie do pizzy (który w końcu doprowadziłam do perfekcji - jest znacznie lepszy niż ten z podstawowego przepisu) i Waszych ulubionych składnikach na wierzchu :)Ilość składników dla pełnej płaskiej blachy prostokątnej.Składniki:ciasto:*2 szklanki
mąki pełnoziarnistej (u mnie 3 ziarna Lubeli)*
drożdże świeże (25 g)*gorące
mleko (300 ml)*1 łyżeczka
cukru*1 łyżeczka
solisos:*3 łyżki czubate
koncetratu pomidorowego*zimna
woda (100 ml)*2 łyżki
oleju rzepakowego*1 łyżka
przyprawy do pizzy (np. Kotanyi) na wierzch:*
ser żółty mozzarella (około 200 g)*pół
czerwonej cebuli*
kurki lub inne
grzyby (300 g)*1 średnia
pierś kurczaka*2 łyżki
masła lub
oleju rzepakowegoPrzygotowanie:Do miski wsypuję
mąkę,
sól i mieszam razem. Następnie na środek
mąki wsypuję łyżeczkę
cukru, a na niego rozkruszam żywe
drożdże. W rondelku podgrzewam
mleko tak, aby było bardzo ciepłe, ale nie wrzące. Gdy takie się
zrobi, wlewam na pokruszone
drożdże w misce. (Nie przejmujcie się, że się porozlewa gdzieś na boki
mąki, na których nie ma
drożdży.) Odstawiam wszystko na 15 minut.Po tym czasie mieszam ciasto łyżką, a następnie ugniatam ręką, aby powstała kula ciasta. Zostawiam wszystko na godzinę (wtedy ciasto odpowiednio wyrośnie i łatwiej będzie się je wałkować) lub nawet więcej godzin.Przygotowuję płaską blachę (używam tej, która jest fabrycznie dodawana do piekarnika) i wykładam ją papierem do pieczenia.Na papier wyciągam wyrośnięte ciasto i rozwałkowuję je na całej powierzchni blachy. (Mój wałek jakiś czas temu uległ wypadkowi i skończył swój żywot, w tej chwili zastępuję go butelką z
winem i bardzo dobrze się ów butelka odnajduje w swej nowej roli ;) ) Ciasto można delikatnie oprószyć
mąką, aby wałek nie przylegał do ciasta.W osobnej miseczce przygotowuję sos. Wszystkie składniki mieszam razem i przekładam na rozwałkowane ciasto.W garnku rozpuszczam
masło, dodaję surowe
kurki i mieszam, aż do zbrązowienia.Pierś z
kury filetuję i kroję w kostkę. Następnie dorzucam do podsmażonych
kurek. Mieszam razem, aż
kurczak się podsmaży. Całość przekładam (łyżką cedzakową) na pizze.Gotową pizze wkładam do rozgrzanego do 200 st. C z termoobiegiem piekarnika na około 10 minut (jeśli lubicie mniej przypieczoną, trzeba wyciągnąć pizze wcześniej).Gdy się upiecze, wyciągam z piekarnika, posypuję
przyprawą do pizzy i kroję na osiem części.Najlepiej smakuje gorąca.Smacznego!
