Wykonanie
Zapach
pieczywa w domu to najpiękniejszy zapach jaki można sobie wyobrazić - tak, wiem, że się powtarzam, ale nic na to nie poradzę, że kocham ten zapach ;-) Dzisiaj dla odmiany zrobiłam
bagietki francuskie - wyszły lepiej niż te ze sklepu ;-) Przepis autorstwa sławnej bajaderkiSkładniki:1 szklanka
mleka2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
masła2 łyżeczki suchych
drożdży2 łyżeczki
cukru4 szklanki
mąki1 szklanka
wodywoda w sprayu
Mleko gotujemy z
cukrem i
masłem. Następnie przelewamy do dużej miski i dodajemy
wodę. Odstawiamy na parę minut, żeby trochę wystygło. Dodajemy
drożdże,
mąkę i
sól i mieszamy energicznie. Jeśli będzie to koniecznie dodajemy jeszcze
mąki - ja dodałam jeszcze około 5 łyżek stołowych. Ciasto będzie lepiące i miękkie - takie ma być także don't panic!Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia i po około godzinie dzielimy na 4 części i formujemy
bagietki. Piekarnik nagrzewamy do 250C, po czym jak już się rozgrzeje zmniejszamy do 200 i pryskamy piekarnik
wodą (uwaga na parę!) wtedy wkładamy
bagietki i pieczemy około 30 minut - lub aż będą brązowe.SMACZNEGO!O.