Wykonanie
Kremowa zupa ze świeżego
groszku. Dla zaostrzenia smaku dużo
białego pieprzu, świeża
bazylia i pikantne wołowe klopsiki.

Składniki :Zupa :- około 250 g mrożonego,
zielonego groszku,- 1
ziemniak,- 1/2
marchewki,-
natka pietruszki,- kawałek białej części
pora,- świeża
bazylia ( ilość wedle uznania )-
przyprawa warzywna,- 1- 2 łyżki
soku z cytryny,-
sól,
biały pieprz,-
jogurt naturalny na wierzch.Klopsiki :- około 300 g
wołowiny,- mała
cebula,-
sól,
pieprz,- 1 łyżeczka
musztardy,- 1 małe
jajko,- 1-2 łyżki
bułki tartej,- 1 -2 łyżki
mąki do obtoczenia,-
olej do smażenia.Wykonanie :
Ziemniaka,
marchew obrać, pokroić na kawałki, dodać resztę składników (oprócz
bazylii i
soku z cytryny ) i zalać
wodą. Gotować do miękkości. Wyjąć
marchew (można zjeść, nie będzie już potrzebna ) i trochę
groszku do dekoracji, a resztę składników zmiksować razem ze świeżą
bazylią i
sokiem z cytryny. Jeszcze raz zagotować, posmakować i w razie konieczności doprawić.
Mięso wołowe zmielić razem z
cebulą, dodać pozostałe składniki, wyrobić i uformować małe kulki. Każdą obtoczyć lekko w
mące i usmażyć na patelni. Nadziewać na patyki do szaszłyków, na zmianę z listkami
bazylii.