Wykonanie
Smaczna
sałatka z
filetem z kurczaka, która może całkowicie zastąpić danie obiadowe. Dość pikantna za sprawą
papryczki chilli i
imbiru. Myślę, że jeśli nie je się
mięsa to same warzywa z sosem też będą smakować, bo to z nich i właśnie sosu pochodzi cały smak. Można ją jeść na ciepło, jak i na zimno. Osobiście wolę tę drugą wersję. W domu wszystkim bardzo smakowała, wiec może warto polecić ? :)
Składniki :-
filet z piersi kurczaka,- 1/2
cebuli,-
fasolka szparagowa ( miałem około 300 g ),- biała część
pora,- 1
czerwona papryka,-
papryczka chilli,- łyżka
sosu sojowego,- kawałek świeżego
imbiru ( lub zamiennie mielony )-
szczypior,-
sól,
pieprz,- 2 łyżki
olejuSos :- 2 łyżki
musztardy,- 2 łyżki
oleju,- łyżka
octu winnego,-
sól,
pieprz.Wykonanie :Filet zalać
wodą, dodać plasterek
imbiru i
cebulę. Posolić do smaku i gotować do miękkości.
Paprykę i
chilli oczyścić i pokroić w kostkę.
Pora pociąć na plasterki i rozdzielić na krążki. Na patelni rozgrzać
olej, przesmażyć
pora,
paprykę i
chilli. Dodać
imbir,
pieprz,
sos sojowy i
szczypior.
Fasolkę ugotować we wrzątku i odcedzić. W naczyniu ułożyć
fasolkę, na niej rozłożyć plastry
mięsa i przykryć je
mieszanką warzyw z patelni. Z podanych składników zmieszać sos i polać nim całość. Miałem
ocet winny malinowy, dlatego mój sos wyszedł różowy. Smaczności :)