Wykonanie
Filet z kurczaka zamieniony w wykwintne danie, które na talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala.
Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego
mięsa :)
Składniki :Czarny filet :-
filet z kurczaka,- ostra
musztarda,-
mak ( użyłem mielonego ),-
sól,
pieprz,-
olej.Czerwona
kasza :- szklanka
kasza gryczana niepalona,- ugotowany
burak,- mała
cebula,- 1/4 strąka
papryki czerwonej,-
sól,
pieprz,-
ocet winny do smaku,-
szczypiorek.Wykonanie :Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek
mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron
musztardą. Panierować w
maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko
olejem.
Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie
buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić
octem winnym.
Cebulę drobno posiekać, a
paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości
oleju i wymieszać z
burakiem. Całość doprawić na ostro
solą i
pieprzem.Ugotowaną, gorącą
kaszę wymieszać z
sałatką buraczaną i posypać
szczypiorkiem.