ßßß Cookit - przepis na Czarny filet z czerwoną kaszą

Czarny filet z czerwoną kaszą

nazwa

Wykonanie

Filet z kurczaka zamieniony w wykwintne danie, które na talerzu prezentuje się bez zarzutu. Pomysł na panierkę został zaczerpnięty od Pascala. Kasza w czerwonym kolorze idealnie pasuje do czarnego mięsa :)
Składniki :
Czarny filet :
- filet z kurczaka,
- ostra musztarda,
- mak ( użyłem mielonego ),
- sól, pieprz,
- olej.
Czerwona kasza :
- szklanka kasza gryczana niepalona,
- ugotowany burak,
- mała cebula,
- 1/4 strąka papryki czerwonej,
- sól, pieprz,
- ocet winny do smaku,
- szczypiorek.
Wykonanie :
Filety pokroić na plastry. Każdy kawałek mięsa posolić, popieprzyć i posmarować z obu stron musztardą. Panierować w maku i smażyć na patelni wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem.
Kaszę gryczaną ugotować w dwóch szklankach osolonego wrzątku. W tym czasie buraka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić octem winnym. Cebulę drobno posiekać, a paprykę pokroić. Warzywa zeszklić na małej ilości oleju i wymieszać z burakiem. Całość doprawić na ostro solą i pieprzem.
Ugotowaną, gorącą kaszę wymieszać z sałatką buraczaną i posypać szczypiorkiem.
Źródło:http://przepisymikolaja.blogspot.com/2015/05/czarny-filet-z-czerwona-kasza.html