Wykonanie
« Powrót  Bajaderki
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 15(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 400 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 150 gramów
margaryna 0,75 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 150 gramów
cukier puder 4 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
bakalie 100 gramów
rum 5 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
lukier 1 sztukWykonanie:Ciasto: przesianą
mąkę posiekać z
miękką margaryną, dodać
cukier(150g),
cukier waniliowy, proszek, 3
żółtka i zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki, uprzednio po nakłuwać widelce. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeden placek piec 10 minut dłużej i wystudzić, po czym pokruszyć wałkiem.Masa: miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem i 2
żółtkami, dodać
czekoladę starta na tarce oraz okruchy ciasta. Na końcu dodać posiekane
bakalie oraz
rum i wymieszać.Na wystudzonym placku rozsmarować równą warstwą masę, oblać
polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i ozdobić lukrem, schłodzić. Podawać pokrojone na kwadraty o
boku 5-6 cm.Uwagi:
Bakalie:
orzechy,
figi, smażona
skórka pomarańczowa,
rodzynki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: