ßßß Cookit - przepis na Bajaderki

Bajaderki

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Bajaderki
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 15
(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 3
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
żółtka 3 sztuk
cukier 150 gramów
margaryna 0,75 sztuk
cukier waniliowy 1 sztuk
proszek do pieczenia 1 łyżek deserowych
masło 150 gramów
cukier puder 4 łyżek stołowych
żółtka 2 sztuk
czekolada gorzka 100 gramów
bakalie 100 gramów
rum 5 łyżek stołowych
polewa czekoladowa 1 sztuk
lukier 1 sztuk
Wykonanie:
Ciasto: przesianą mąkę posiekać z miękką margaryną, dodać cukier(150g), cukier waniliowy, proszek, 3 żółtka i zagnieść ciasto, owinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Podzielić na 2 części i upiec dwa placki, uprzednio po nakłuwać widelce. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Jeden placek piec 10 minut dłużej i wystudzić, po czym pokruszyć wałkiem.
Masa: miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i 2 żółtkami, dodać czekoladę starta na tarce oraz okruchy ciasta. Na końcu dodać posiekane bakalie oraz rum i wymieszać.
Na wystudzonym placku rozsmarować równą warstwą masę, oblać polewą czekoladową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu i ozdobić lukrem, schłodzić. Podawać pokrojone na kwadraty o boku 5-6 cm.
Uwagi:
Bakalie: orzechy, figi, smażona skórka pomarańczowa, rodzynki.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/8095/Bajaderki