ßßß

Składniki na 2 porcje:2 plasterki schabu o grubości około 2cm2 łyżki mielonego złocistego siemienia lnianego1/2 szklanki mielonych pekanów1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki słodkiej papryki1 łyżeczka bezglutenowego sosu sojowego lub przyprawy do zup1 duże jajko1 czubata łyżka oleju kokosowego (lub inny do smażenia)pieprz i koperek do posypania.Składniki na sałatkę z buraków:1 średniej wielkości ugotowany burak, pokrojony w plasterkigarść mieszanki sałat (rukola, młode listki buraka, szpinak, rzeżucha)1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórkagarść pokruszonych orzechów włoskichwinegret przygotowany z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczki octu z sherry lub winnego, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy Dijonsól, pieprz do smakuW dużym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości (u mnie w koszulkach). Woda powinna być lekko posolona.Następnie przygotowujemy nasze kotlety. Plastry schabu płuczemy, osuszamy i lekko rozbijamy.Na jednym talerzu mieszamy siemię lniane, sól i paprykę. Na drugim roztrzepujemy jajko, a na ostatnim wysypujemy zmielone pekany.Kotlety obtaczamy w mieszaninie z siemienia lnianego i przypraw, potem w jajku, a na końcu w pekanach, pokrywając je dokładnie z obu stron.Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej kokosowy a następnie smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią, tj. około 8 minut.W między czasie przygotowujemy sałatkę z podanych wyżej składników.Gotowe schabowe podajemy z ziemniaczkami z wody, ulubioną surówką oraz posypane koperkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego...Przepis powstał przy współpracy z portalem Wieprzopedia.pl i ma na celu promocję polskiej wieprzowiny i wyrobów mięsnych.