Wykonanie
Jeżeli spodobał Wam się ostatni wpis, to zapraszam na kolejny z polską
wieprzowiną w roli głównej. Tym razem będzie bardziej tradycyjnie, po polsku, któż bowiem potrafiłby wyobrazić sobie niedzielę bez kotleta
schabowego, ziemniaczków i surówki. Chyba mało takich by się znalazło.Będzie więc swojsko, prosto i zdrowo. Dodatkowo, tradycyjna panierka pojawi się w wersji bezglutenowej, ku uciesze osób na owej diecie.Zapraszam na polskie smaki...
Składniki na 2 porcje:2 plasterki
schabu o grubości około 2cm2 łyżki mielonego złocistego
siemienia lnianego1/2 szklanki mielonych pekanów1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1 łyżeczka bezglutenowego
sosu sojowego lub
przyprawy do zup1 duże
jajko1 czubata łyżka
oleju kokosowego (lub inny do smażenia)
pieprz i
koperek do posypania.Składniki na
sałatkę z
buraków:1 średniej wielkości ugotowany
burak, pokrojony w plasterkigarść mieszanki
sałat (
rukola,
młode listki
buraka,
szpinak,
rzeżucha)1/2
czerwonej cebuli pokrojonej w piórkagarść pokruszonych
orzechów włoskichwinegret przygotowany z 2 łyżek
oliwy z oliwek, 1 łyżeczki
octu z
sherry lub
winnego, 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka
musztardy Dijon
sól,
pieprz do smakuW dużym garnku gotujemy
ziemniaki do miękkości (u mnie w koszulkach).
Woda powinna być lekko posolona.Następnie przygotowujemy nasze kotlety. Plastry
schabu płuczemy, osuszamy i lekko rozbijamy.Na jednym talerzu mieszamy
siemię lniane,
sól i
paprykę. Na drugim roztrzepujemy
jajko, a na ostatnim wysypujemy zmielone pekany.Kotlety obtaczamy w mieszaninie z
siemienia lnianego i przypraw,
potem w
jajku, a na końcu w pekanach, pokrywając je dokładnie z obu stron.Na nieprzywierającej patelni rozgrzewamy
olej kokosowy a następnie smażymy kotlety z obu stron, aż ładnie się zrumienią, tj. około 8 minut.W
między czasie przygotowujemy
sałatkę z podanych wyżej składników.Gotowe
schabowe podajemy z ziemniaczkami z
wody, ulubioną surówką oraz posypane
koperkiem i świeżo zmielonym
pieprzem.
Smacznego...Przepis powstał przy współpracy z portalem Wieprzopedia.pl i ma na celu promocję polskiej
wieprzowiny i
wyrobów mięsnych.