Wykonanie
Czy pamiętacie mój wpis:
Schabowy po polsku z ziemniaczkami i
sałatką z
buraków, TUTAJ link, jeśli tak, to polecam zaserwować sobie
sałatkę z przepisu z
jajem sadzonym.Pyszna, szybka kombinacja, która świetnie sprawdza się jako śniadanie, lekki lunch, a nawet obiad.U mnie, danie to pojawiło się na śniadanie i byłam bardzo zadowolona. Miałam energię przez cały dzień, nie odczuwałam głodu, no i co najważniejsze, nie miałam ochoty na podjadanie i słodkości. Na pewno jeszcze do niego powrócę.
1 średniej wielkości ugotowany
burak, pokrojony w plasterkigarść mieszanki
sałat (
rukola,
młode listki
buraka,
szpinak,
rzeżucha) *1/2
czerwonej cebuli pokrojonej w piórkagarść pokruszonych
orzechów włoskichwinegret przygotowany z 2 łyżek
oliwy z oliwek, 1 łyżeczki
octu z
sherry lub
winnego, 1 łyżeczka
miodu, 1 łyżeczka
musztardy Dijon
sól,
pieprz do smaku* tym razem była tylko
rukola i też było pysznieDodatkowo potrzebujemy 2 duże
jajka, masełko do smażenia, szczypta
soli, szczypta
chili i
koperek do posypania.
Jaja smażymy wg. własnego smaku (ja lubię wolne
żółtka) po wierzchu posypujemy
solą i
chili. Gotowe przekładamy na talerz obok sałatki i posypujemy
koperkiem.
Smacznego...