ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z "niczego"

Zupa krem z "niczego"

nazwa

Wykonanie

Często po zabieganym weekendzie albo tygodniu moja spiżarka jest pusta. Podobnie było dziś. Ale jak tytuł bloga mówi, ruszyłam moją fantazję i powstała bardzo pyszna zupa z "niczego". Myślę że i Wam posmakuje.
W zupce znalazły się m. in. nasiona konopi nie bójcie się, są one niegroźne dla zdrowia a wręcz przeciwnie z jedzenia ich mamy wiele korzyści. Są np. bogatym źródłem białek (35% w zawartości nasion) i kwasów tłuszczowych Omega 3, 6, 9. To źródło błonnika, cennych minerałów i witamin głównie B i E.
Nasiona konopi dzięki swoim witalnym składnikom wpływają na prawidłowy rozwój i regenerację komórek oraz na układ odpornościowy. Jedną z cennych ich zalet jest wypłukiwanie cholesterolu z naczyń żylnych i profilaktyka chorób nowotworowych. Pomogą też osobom z problemami skórnymi.
To tylko niektóre ich właściwości i włączenie ich do codziennej diety może okazać się korzystne. U mnie pojawiają się np. w porannej owsiance, zupach i sosach. Świetnie wypełnią smak ciasteczek wieloziarnistych czy domowego chleba.
Składniki na 2 porcje:
około 500ml przegotowanej wody
1 łyżka oleju kokosowego (może być rzepakowy)
2 średniej wielkości marchewki
1 duży por
1 mała papryczka chili
1 gałązka selera naciowego
garść nasion konopi
liść laurowy
ziele angielskie
1 łyżka mrożonej natki pietruszki (lub świeża pietruszka)
pół łyżeczki gałki muszkatułowej
szczypta imbiru
sok z 1/4 limonki (niekoniecznie)
sól, pieprz do smaku
Warzywa myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. W nieprzywierającym garnku rozpuszczamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojone warzywa, nasiona i przyprawy. Dusimy pod przykryciem około 5 minut, a następnie zalewamy przegotowaną wodą i dodajemy pietruszkę. Gotujemy do miękkości warzyw, doprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowaną zupę odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i miksujemy blenderem.
Zupę podajemy gorącą z ulubionym pieczywem lub nasionami.
Smacznego...
Źródło:http://krzepa.blogspot.com/2013/11/zupa-krem-z-niczego.html