ßßß
Składniki (2-3 osoby)Mix sałaty lodowej/ rzymskiej/ cykorii/szpinaku3 puszki(170g) tuńczyka z wody1 puszka(400g) fasoli półksiężycowej z wody ( może być też dowolna zwykła biała fasola)1 czerwona papryka1 czerwona cebula1 marchew1 cytryna1 limonka1 czerwona papryczka chili4 ząbki czosnku1 łyżeczka brązowego cukruolej rzepakowysól, pieprzzielona pietruchaSałatkę robi się błyskawicznie. To od nas tylko zależy czy pokroimy ją drobno czy też grubo. Ja wam przedstawię mój sposób, a wy dostosujecie do swoich wymagań i gustów. Do miski wrzucamy mieszankę sałat. Sałatę rwiemy, nie kroimy. Cebulę kroimy w cienkie talarki, paprykę w większą kostkę, a marchew skrobiemy na wstążki. Odciskamy z wody fasolę i tuńczyka, mieszamy delikatnie z pozostałym składnikami. Solimy i pieprzymy do smaku. Teraz czas na to, co w tej sałatce najważniejsze - sos sałatkowy. Wyciskamy sok z limonki i z cytryny, dodajemy pokrojona papryczkę chili z pestkami, ząbki czosnku, łyżeczkę cukru, 4 łyżki oleju i 4 łyżki wody. Miksujemy to blenderem, powinien wyjść nam mleczno-różowy sos, który jest bardzo ostry i bardzo kwaśny. Ale to nic, bo jeszcze połowa przed nami. Dodajemy szczyptę soli oraz 4 łyżki oleju i 4 łyżki wody. Mieszamy i próbujemy, powinno już być lepiej. Dodajemy dwie garści posiekanej pietruszki i polewamy naszą sałatkę. Gotowe! Jeżeli został wam jeszcze sos, to się nie martwcie - w lodówce może postać parę dni, a jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby smakuje wyśmienicie.Jutro będziemy oswajać się z kuchnią indyjską i przerabiać ją na naszą "nutę"