Wykonanie
Nie wiem czy to z powodu nadchodzącej wiosny, czy tez może braku atrakcji życiowych, postanowiłam trochę poszaleć w kuchni. Sznupek jak zobaczył tygodniowe zakupy, to się za głowę złapał, ale jak mu powiedziałam, że
będę tworzyć w kuchni, a on będzie te moje twory degustował, to szybko złapał się za brzuch i radośnie poklepał. Nawet się zaoferował z pomocą przy rozpakowywaniu zakupów, żebym szybciej zabrała się za gotowanie. Tydzień kulinarny zaczniemy od sałatki, która lepiej smakuje, niż wygląda, więc musicie uwierzyć mi na słowo - jest smacznie, dietetycznie i fantastycznie.

Składniki (2-3 osoby)Mix
sałaty lodowej/ rzymskiej/ cykorii/szpinaku3 puszki(170g)
tuńczyka z
wody1 puszka(400g)
fasoli półksiężycowej z
wody ( może być też dowolna zwykła
biała fasola)1
czerwona papryka1
czerwona cebula1
marchew1
cytryna1
limonka1 czerwona
papryczka chili4 ząbki
czosnku1 łyżeczka
brązowego cukruolej rzepakowysól,
pieprzzielona pietrucha
Sałatkę robi się błyskawicznie. To od nas tylko zależy czy pokroimy ją drobno czy też grubo. Ja wam przedstawię mój sposób, a wy dostosujecie do swoich wymagań i gustów. Do miski wrzucamy mieszankę
sałat.
Sałatę rwiemy, nie kroimy.
Cebulę kroimy w cienkie talarki,
paprykę w większą kostkę, a
marchew skrobiemy na wstążki. Odciskamy z
wody fasolę i
tuńczyka, mieszamy delikatnie z pozostałym składnikami. Solimy i
pieprzymy do smaku. Teraz czas na to, co w tej
sałatce najważniejsze -
sos sałatkowy. Wyciskamy
sok z limonki i z
cytryny, dodajemy pokrojona
papryczkę chili z pestkami, ząbki
czosnku, łyżeczkę
cukru, 4 łyżki
oleju i 4 łyżki
wody. Miksujemy to blenderem, powinien wyjść nam
mleczno-różowy sos, który jest bardzo ostry i bardzo kwaśny. Ale to nic, bo jeszcze połowa przed nami. Dodajemy szczyptę
soli oraz 4 łyżki
oleju i 4 łyżki
wody. Mieszamy i próbujemy, powinno już być lepiej. Dodajemy dwie garści posiekanej
pietruszki i polewamy naszą
sałatkę. Gotowe! Jeżeli został wam jeszcze sos, to się nie martwcie - w lodówce może postać parę dni, a jako dodatek do grillowanego
mięsa lub
ryby smakuje wyśmienicie.Jutro będziemy oswajać się z kuchnią indyjską i przerabiać ją na naszą "nutę"