ßßß Cookit - przepis na Tydzień kulinarny - brokułowe świderki o smaku bekonu

Tydzień kulinarny - brokułowe świderki o smaku bekonu

nazwa

Wykonanie

Normalnie dasz się facetowi za kolanko przez chwilę potrzymać, a nim się obejrzysz, już sprzątasz, gotujesz, prasujesz, do pracy szykujesz, kluczyków szukasz, skarpetki zbierasz z podłogi i głupie pomysły wybijasz z głowy. Normalnie ręce i cycki opadają przy tych chłopach! No mi akurat przy jednym chłopie, żeby nie było niedomówień i plotek. Oddam Sznupka w dobre ręce, ktoś chętny? No dobra.... nie będę kaprysić, oddam Sznupka w jakiekolwiek ręce! Ktoś chętny? Bo ja już z nim nie wytrzymie!
Odkąd pamiętam zawsze gotuję obiad na dwa dni, taka naszego domowego ogniska tradycja. Czasem jak się uprę, to i na trzy dni nagotuję. Teraz z okazji kulinarnego tygodnia gotuje codziennie. Siedem różnych obiadów w siedem dni. Czy może więcej wymagać od idealnej Pani Domu?
Sznupcia i tak codziennie będziemy mieli coś nowego na obiad?
Oczywiście, że będziemy!
I tak przez cały miesiąc?
Jaki miesiąc???? To się nazywa TYDZIEŃ KULINARNY
Łeee, tylko tydzień??? Ja myślałem, że to miesiąc kulinarny
No wiesz co ! Tobie to zawsze mało!
No przecież żartuję sobie! A ten tydzień to z weekendem, czy bez?
....
Jakby ktoś się reflektował na moją ofertę, to proszę o namiary w komentarzach, dostawa gratis:) A tym czasem wracajmy do naszego tygodnia kulinarnego. Nie jestem wielką fanką brokułów, jakoś wolę kalafior. Jem, bo wiem, że są zdrowe i już. Parę dni zabierałam się za nie i nie wiedziałam jak je zrobić,żeby nie były mdłe , aż wpadłam na pomysł, żeby je najpierw podsmażyć, żeby nadal pozostały chrupkie i nie oddały wodzie całego swojego smaku. Muszę przyznać, strzał w dziesiątkę! Zapraszam na brokułowe świderki w kremowym sosie z bekonem.
Bekonowe Brokuły w sosie kremowym
Składniki (3-4 osoby)
500g makaronu świderki ( może być penne lub muszelki)
700g brokułów świeżych
350g wędzonego bekonu, boczku lub szynki
200g serka ziołowo-czosnkowego Philadelphia
zielona pietruszka
zielony groszek mrożony
ser żółty
oliwa/olej
sól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, no chyba, że mamy tłusty boczek, to raczej nie potrzebujemy dodatkowej ilości tłuszczu. Mięso kroimy w drobną kostkę lub cienkie paski. Dodajemy pieprz i sól i smażymy na chrupko. Brokuły dzielimy na małe różyczki, łodygę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Wrzucamy na patelnie i obsmażamy porządnie na większym ogniu, zmniejszamy gaz i smażymy kolejne parę minut, dorzucamy garść posiekanej pietruch i dwie garści zielonego groszku. Mieszamy, podlewamy chlustem wody, dodajemy serek Philadelphia i dusimy pod przykryciem 2 minuty. Brokuły powinny być gotowe. Jeżeli nie mamy serka ziołowego, a tylko zwykły, to też może być, ale trzeba wtedy dodać trochę czosnku i ziół - tymianek i oregano na przykład. Jeżeli zabraknie nam groszku mrożonego , to można go pominąć lub dodać pokrojonego pora. No i na koniec to co na patelni, przerzucamy do makaronu, który wcześniej ugotowaliśmy al dente. Podajemy z dużą ilością tartego sera. Smacznego. Uważajcie tylko, bo brokuły o smaku bekonu uzależniają:)
Źródło:http://sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.com/2014/04/tydzien-kulinarny-brokuowe-swiderki-o.html