Wykonanie
Cóż, jest czas kiedy to
warzywa i owoce są chyba najtańsze, w porównaniu do reszty roku. Inną sprawą jest to, czy ogólnie są one rzeczywiście tanie czy nie, ale to zagadnienie nie jest tematem mojej tu obecności:-)Po owej zapiekance zostały już tylko zdjęcia i muszę się przyznać, że jeśli chodzi o
bakłażana to był mój debiut. Co prawda
jadłam bakłażana, ale w tzw. gościach. Tak więc z duszą na ramieniu kombinowałam z tymi
owocowo-warzywnymi.Polecam spróbować, naprawdę ciekawie smakuje. Teraz jest idealna
pora na eksperymenty kulinarne, gdzie w roli głównej mamy warzywa,
owoce w przystępnej cenie. Bądź co bądź to przecież sezon na nie:-)Składniki:(2-3 osoby, zależy od pojemności żołądka;-)- 1
bakłażan (raczej mały)- 1
cukinia średnia- 2
pomidory- 1 kula
sera mozzarella- ¼ l
mleka- 1-2 łyżki
przecieru pomidorowego- ok. 200 g
makaronu spaghetti (lub 100 g
ryżu)- 1 łyżeczka
mąki- 1 ząbek
czosnku (myję i przeciskam przez praskę)- do smaku
sól,
pieprz najlepiej świeżo mielony,
słodka papryka- umyta
natka zielonej
pietruszki (siekam ją), można użyć liście
bazylii-
olejWykonanie:1. Podgotowuję
makaron, ewentualnie
ryż też tak nie do końca. Później wyląduje z warzywami w piekarniku.3.
Cukinię na wszelki wypadek obieram ze skóry.4.
Pomidory sparzam i obieram ze skóry.5.
Ser mozzarella odcedzam z zalewy.6.
Bakłażana,
cukinię,
pomidory i
ser kroję w talarki.7.
Cukinię i
bakłażana podsmażam na rozgrzanej patelni z
oliwą, doprawiam
solą i
pieprzem, i ewentualnie
papryką słodką w proszku.8. W osobnym garnuszku przygotowuję sos:Wlewam około 2 łyżki
oleju i podgrzewam go, dodaję
mąkę mieszając, po czym dodaję
przecier pomidorowyi równomiernym strumieniem wlewam
mleko cały czas mieszając, aż się zagotuje.9. Piekarnik nagrzewam do około 200 st C (z termoobiegiem).10.
Czosnkiem smaruję wnętrze żaroodpornego naczynia i na to układam na przemian
cukinię,
bakłażana,
pomidora i
ser mozzarella, i ponownie
cukinia itd., aż do wykończenia wszystkich.11. Na środek kładę ugotowany
makaron, ewentualnie
ryż wcześnie lekko uprażony i podgotowany.Zapiekam w okrągłym naczyniu, tak wydaje mi się łatwiej układa się składniki.12. Na końcu polewam całość sosem, posypuję świeżo zmielonym
pieprzem i wkładam do piekarnika na około30 – 35 minut. Zależy od piekarnika:-)Prawda jest taka, że poza
makaronem (w mojej wersji) wszystko jest wstępnie poddane obróbce termicznej,więc nie ma obaw, że będzie coś surowe:-). Ups, nie wszystko
pomidory i
ser też nie są wstępnie poddaneobróbce termicznej, ale im nie potrzeba dużo czasu:-)13. Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika, tuż przed podaniem posypałam posiekaną
natka pietruszki.UWAGA : Jak wszystkie tego typu dania zapiekane, tak i to jest bardzo gorące. Trzeba uważać!:-)Życzę smacznego :-)