ßßß Cookit - przepis na Muffiny z porem i szynką .

Muffiny z porem i szynką .

nazwa

Wykonanie

Kto powiedział , ze muffiny musza być zawsze na słodko. Kuchnia jest miejscem w którym zmienia się losy świata :) :):) W mojej króluje uśmiech , zabawa i krzątanina :)
Ten przepis również wygrzebałam z zeszytu z przed lat ... na tym dorobku będę mogła prowadzić tego bloga jeszcze przez przynajmniej 10 lat :) A jednak - warto było podróżować :)
Składniki :
50 g porów.
3 dag natki pietruszki
100 g szynki
20 g płatków owsianych
pół główki cebuli
200 g maki pszennej
1 jajo
3 łyżki stołowe oliwy lub oleju
pieprz , sol ,
pół łyżeczki kminku.
1 łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
40 g gęstej kwaśnej śmietany ( ja daje 18 % )
50 g sera żółtego
1/4 szklanki mleka
Forma na muffiny
Przygotowanie :
Nagrzewamy piekarnik do 180 st C
W jednej misce wymieszać - pokrojone w krążki pory , pokrojona w kostkę cebule ,posiekana natkę pietruszki , pokrojona w kostki szynkę , mąkę , płatki owsiane , proszek do pieczenia ,sodę , pieprz , sól i kminek.
W drugiej misce rozmieszać składniki płynne :
jajo , olej , śmietana , mleko i starty ser.
Dodać składniki z pierwszej miski , łącząc szybko i krotko. Nie wolno długo mieszać bo muffiny zrobią się jak kauczuk .
Przygotowanym ciastem wypełniamy dołki formy na muffiny , bez szarotek papierowych . Jeżeli zapełnimy wszystkie, to w trakcie pieczenia stawiamy obok formy blaszana miseczkę wody - parująca woda zapobiegnie wysuszeniu muffin. Jeżeli zostanie Wam jakiś pusty dołek to wlejcie wodę tam.
Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 25-35 min , po 25 min sprawdzamy patyczkiem , jeżeli muffiny są jeszcze mokre trzymamy w piekarniku jeszcze 10 min.
Muffiny porowo-szynkowe nadają się do jedzenia i na ciepło i na zimno. Ja podałam je dziś z dipem koperkowym by domownicy się nie zasuszyli :)
Smacznego :)
Źródło:http://zapachemismakiem.blogspot.com/2012/03/muffiny-z-porem-i-szynka.html