Wykonanie
Kto powiedział , ze muffiny musza być zawsze na słodko. Kuchnia jest miejscem w którym zmienia się losy świata :) :):) W mojej króluje uśmiech , zabawa i krzątanina :)Ten przepis również wygrzebałam z zeszytu z przed lat ... na tym dorobku
będę mogła prowadzić tego bloga jeszcze przez przynajmniej 10 lat :) A jednak - warto było podróżować :)Składniki :50 g
porów.3 dag
natki pietruszki100 g
szynki20 g
płatków owsianychpół główki
cebuli200 g
maki pszennej1
jajo3 łyżki stołowe
oliwy lub
olejupieprz , sol ,pół łyżeczki
kminku.1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej40 g gęstej kwaśnej
śmietany ( ja
daje 18 % )50 g
sera żółtego1/4 szklanki
mlekaForma na muffinyPrzygotowanie :Nagrzewamy piekarnik do 180 st CW jednej misce wymieszać - pokrojone w krążki
pory , pokrojona w kostkę
cebule ,posiekana
natkę pietruszki , pokrojona w kostki
szynkę ,
mąkę ,
płatki owsiane ,
proszek do pieczenia ,
sodę ,
pieprz ,
sól i
kminek.W drugiej misce rozmieszać składniki płynne :
jajo ,
olej ,
śmietana ,
mleko i
starty ser.Dodać składniki z pierwszej miski , łącząc szybko i krotko. Nie wolno długo mieszać bo muffiny zrobią się jak kauczuk .Przygotowanym
ciastem wypełniamy dołki formy na muffiny , bez szarotek papierowych . Jeżeli zapełnimy wszystkie, to w trakcie pieczenia stawiamy obok formy blaszana miseczkę
wody - parująca
woda zapobiegnie wysuszeniu muffin. Jeżeli zostanie Wam jakiś pusty dołek to wlejcie
wodę tam.Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 25-35 min , po 25 min sprawdzamy patyczkiem , jeżeli muffiny są jeszcze mokre trzymamy w piekarniku jeszcze 10 min.Muffiny
porowo-
szynkowe nadają się do jedzenia i na ciepło i na zimno. Ja podałam je dziś z dipem
koperkowym by domownicy się nie zasuszyli :)








Smacznego :)