Wykonanie
Chodzę w swetrze, chowam się pod kocem z książką i
kubkiem herbaty, w pokoju pachnie różanym
olejkiem, a ja chyba nawet nie zdążyłam pożegnać się z latem. No to może jeszcze letnia tarta? Propozycja na wykorzystanie letnich warzyw,
póki są z nami- bardzo bardzo smaczna.

Przepis własny.Ciasto:1,5 szkl
mąki120 g
masła1 łyżka
wody2
żółtkaszczypta
soli i
cukruWypełnienie:0,5 dużej
cebuli1 mała
cukinia2 średnie
pomidory2 małe puszki
tuńczyka2
białka pozostałe z ciasta1
jajko całe3/ 4 szkl
śmietany3 łyżki
parmezanuSól,
pieprz,
gałka muszkatołowaCiasto:
masło posiekać z
mąką, dodać resztę składników, wyrobić. Schować do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Cebulę poddusić na odrobinie
masła lub
oliwy,
cukinię i
pomidory pokroić w plasterki. Resztę składników(
śmietana,
jajka,
parmezan,
przyprawy) połączyć w jednolitą masę. Na podpieczony spód wyłożyć
cebulę,
tuńczyka, ułożyć plasterki warzyw i na koniec zalać przygotowaną „masą”. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 25 minut.