ßßß
Przepis własny.Ciasto:1,5 szkl mąki120 g masła1 łyżka wody2 żółtkaszczypta soli i cukruWypełnienie:0,5 dużej cebuli1 mała cukinia2 średnie pomidory2 małe puszki tuńczyka2 białka pozostałe z ciasta1 jajko całe3/ 4 szkl śmietany3 łyżki parmezanuSól, pieprz, gałka muszkatołowaCiasto: masło posiekać z mąką, dodać resztę składników, wyrobić. Schować do lodówki na minimum pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty, ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.Cebulę poddusić na odrobinie masła lub oliwy, cukinię i pomidory pokroić w plasterki. Resztę składników(śmietana, jajka, parmezan, przyprawy) połączyć w jednolitą masę. Na podpieczony spód wyłożyć cebulę, tuńczyka, ułożyć plasterki warzyw i na koniec zalać przygotowaną „masą”. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez około 25 minut.