ßßß
Składniki:- 1,5kg ziemniaków- 0,5 dużego selera- 2 korzenie pietruszki- 1 por- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- 1/3 kostki masła- płaska łyżeczka tymianku- płaska łyżeczka majeranku- płaska łyżeczka soli- pieprz- 3 liście laurowe- 4 ziarna ziela angielskiego- 1,5l wody- 1 małe opakowanie śmietany 18%- opcjonalnie łyżka mąki- natka pietruszki do przybraniaSposób przygotowania:Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę o wymiarach 1x1cm i płuczemy.Obieramy seler i korzeń pietruszki, a następnie ścieramy je na tarce o drobnych oczkach.Cebulę kroimy w kostkę, a pora w pół talarki.W garnku roztapiamy masło i podsmażamy na nim cebulę, pora i przeciśnięty przez praskę czosnek, do momentu, aż cebula się zeszkli.Dodajemy starty seler i pietruszkę i smażymy jeszcze około 5 minut cały czas mieszając.Jeśli stwierdzimy, że tłuszczu jest zbyt mało, aby warzywa się smażyły, możemy dodać jeszcze odrobinę masła.Następnie wlewamy wodę i dodajemy ziemniaki.Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem, a także liśćmi laurowymi i zielem angielskim.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem przez około 30 minut.Po tym czasie wyjmujemy z zupy ziele angielskie i liść laurowy.Śmietanę hartujemy i wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając, żeby się nie zważyła.Jeśli chcemy uzyskać naprawdę gęsty krem, możemy śmietanę wymieszać z łyżką mąki i dopiero taką wlać do zupy.Gotujemy jeszcze około 2 minuty.Na koniec całość blendujemy mikserem.Zupę można podawać z pietruszką, grzankami lub czipsem boczkowym.Smacznego!