ßßß
Składniki na ciasto:- 2 szklanki mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego masła- 1 żółtko- 2 łyżki zimnej wody- 1 łyżeczka soli- 1 białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 200gr sera cheddar- 4 jaja- 2 łyżki śmietany 18%- szczypta papryki chilli(opcjonalnie)- garść posiekanej natki pietruszki- pół garści posiekanego szczypiorku- około 10 szt. pomidorków koktajlowych- około 6 szt. suszonych pomidorów- sok z 1/4 cytryny- ząbek czosnku- 250gr łososia- sól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki masło, żółtko, wodę i sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do miski.Wbijamy 4 jaja.Łososia kroimy w grubą kostkę.Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, pomidory suszone na połówki, lub ćwiartki.Do miski dodajemy kolejno śmietanę, łososia, pomidory(koktajlowe i suszone), pietruszkę, szczypior, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek. na koniec doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie chilli.Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do naszego ostygniętego ciasta.Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Quiche wyjmujemy, kiedy zacznie się rumienić.