Wykonanie
Quiche, podobnie jak i wszelkiego rodzaju
makarony to doskonałe danie na szybki obiad. Oczywiście, przez to, że musimy najpierw upiec kruche ciasto na spód, jest nieco bardziej czasochłonne, ale dla końcowego efektu warto poświęcić przygotowaniu tego dania kilka minut więcej.

Składniki na ciasto:- 2 szklanki
mąki krupczatki- 3/4 kostki zimnego
masła- 1
żółtko- 2 łyżki zimnej
wody- 1 łyżeczka
soli- 1
białko jaja do posmarowania ciastaSkładniki na nadzienie:- 200gr
sera cheddar- 4
jaja- 2 łyżki
śmietany 18%- szczypta
papryki chilli(opcjonalnie)- garść posiekanej
natki pietruszki- pół garści posiekanego
szczypiorku- około 10 szt.
pomidorków koktajlowych- około 6 szt.
suszonych pomidorów- sok z 1/4
cytryny- ząbek
czosnku- 250gr
łososia-
sól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:Wsypujemy do miski lub wysypujemy na stolnicę
mąkę, dodajemy do niej pokrojone w kawałki
masło,
żółtko,
wodę i
sól. Wszystko wyrabiamy na gładką masę.Po wyrobieniu ciasta, rozwałkowujemy je(ciasto powinno
mieć średnicę taką, aby móc je również ułożyć na ściankach blachy) i układamy na blasze.Odkładamy ciasto do lodówki na około 30 minut.Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.Po 30 minutach wyjmujemy ciasto z lodówki, smarujemy z wierzchu
białkiem i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Gdy ciasto się zarumieni, wyjmujemy je z piekarnika.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i wsypujemy do miski.Wbijamy 4
jaja.
Łososia kroimy w grubą kostkę.
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki,
pomidory suszone na połówki, lub ćwiartki.Do miski dodajemy kolejno
śmietanę,
łososia,
pomidory(koktajlowe i suszone),
pietruszkę,
szczypior,
sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę
czosnek. na koniec doprawiamy
solą,
pieprzem i ewentualnie
chilli.Wszystko dokładnie mieszamy i wlewamy do naszego ostygniętego ciasta.Całość ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut.Quiche wyjmujemy, kiedy zacznie się rumienić.