Wykonanie
składniki na ciasto:170 g
mąki95 g
masła60 g
wody1 łyżeczka
soliświeży
rozmaryn
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie
masło i
rozmaryn, wyrabiamy. Dodajemy
wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę
mąki. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wykładamy nim tortownicę lub blachę do tarty wcześniej nasmarowaną tłuszczem tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.składniki na farsz :
śmietana 18%ser sałatkowy ala
feta (ale może być każdy lubiany przez Was
ser)3
jajkasól,
pieprz białygałka muszkatołowabazylia suszona
cukiniaselercebulamasłooliwkisuszone pomidorypłatki migdałowepestki dyniczosnek
Cebule kroimy w
pióra,
selera w kostkę i podsmażamy na
maśle. Wykładamy na ciasto. W misce mieszamy
śmietanę,
ser,
jajka,
sól,
pieprz, gałkę,
bazylię i
pomidory oraz wyciśnięty
czosnek. Powstałą masą zalewamy
seler. Na wierzchu układamy
cukinie pokrojona w plastry,
oliwki,
pestki dyni i
płatki migdałowe. Pieczemy ok 35-40 min.
