Wykonanie
Quiche będzie na kruchym cieście, które właśnie się piecze.

Składniki na ciasto:170 g
mąki95 g
masła60 g
wody1 łyżeczka
soliMąkę wsypujemy do miski, dodajemy miękkie
masło i wyrabiamy. Dodajemy
wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za rzadkie dodajemy trochę
mąki. Wstawiamy do lodówki na ok 30 min.Ciasto po wyciągnięciu z lodówki chwilę wyrabiamy, wykładamy nim tortownicę lub blachę do tarty wcześniej nasmarowaną tłuszczem tak, by ciasta starczyło i na wyższy brzeg.Nakłuwamy spód widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjmujemy, nie wyłączając piekarnika.Składniki na farsz:
śmietana 18%ser sałatkowy ala
feta (ale może być każdy lubiany przez Was
ser)3
jajkasól,
pieprz białygałka muszkatułowa
oreganośredniej wielkości
kalafior uprzednio ugotowany al dente
suszone pomidory
czosnek
oliwki
pietruszka
Kalafior układamy na ciasto.


W misce mieszamy
śmietanę,
ser,
jajka,
sól,
pieprz, gałkę,
pietruszkę i
pomidory oraz wyciśnięty
czosnek.

Powstałą masą zalewamy
kalafior. Posypujemy
oregano i
oliwkami.

Pieczemy ok 35-40 min.

No i gotowe!Smacznego!!!




