Wykonanie
Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :)

Składniki:1
kurczak1
marchew1
cebula2
papryki czerwone100 g
pieczarek100 g
oliwek marynowanych4 łyżki
oliwy z oliwek1 szklanka
bulionu , może być z kostkiMarynata:1
cytryna1 pełna łyżeczka
imbiru mielonego3 ząbki
czosnku1 łyżka płynnego
miodu1 łyżeczka płaska
cynamonu4 - 5
goździkówszczypta
szafranyszczypta
kardamonusólpieprz kajeńskiWykonanie:
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości.
Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję
miód, sok wyciśnięty z
cytryny i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Doprawiam
imbirem,
cynamonem,
szafranem,
kardamonem,
solą i
pieprzem kajeńskim. Dodaję
goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.

Po tym czasie rozgrzewam
oliwę i wrzucam kawałki
mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję
paprykę pokrojoną w paski,
cebulę pokrojoną w piórka,
marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam
pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.

Do potrawki wlewam
bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję
oliwki i startą
skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z
ryżem, ale można z
kaszą kuskus lub
pieczywem.SMACZNEGO!