ßßß
Składniki:1 kurczak1 marchew1 cebula2 papryki czerwone100 g pieczarek100 g oliwek marynowanych4 łyżki oliwy z oliwek1 szklanka bulionu , może być z kostkiMarynata:1 cytryna1 pełna łyżeczka imbiru mielonego3 ząbki czosnku1 łyżka płynnego miodu1 łyżeczka płaska cynamonu4 - 5 goździkówszczypta szafranyszczypta kardamonusólpieprz kajeńskiWykonanie:Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.SMACZNEGO!