ßßß Cookit - przepis na Tadżin-marokański gulasz korzenny

Tadżin-marokański gulasz korzenny

nazwa

Wykonanie

Ten przepis znalazłam na stronie Kauflandu i od razu stwierdziłam, że muszę zrobić taki gulasz, a że mam bujną wyobraźnię to czytając przepis od razu go widziałam, jak się gotuję i jak smakuje:) Smak i zapach tego dania przebija wszystko. Moja familia również była pod wrażeniem . Polecam, naprawdę warto :)
Składniki:
1 kurczak
1 marchew
1 cebula
2 papryki czerwone
100 g pieczarek
100 g oliwek marynowanych
4 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka bulionu , może być z kostki
Marynata:
1 cytryna
1 pełna łyżeczka imbiru mielonego
3 ząbki czosnku
1 łyżka płynnego miodu
1 łyżeczka płaska cynamonu
4 - 5 goździków
szczypta szafrany
szczypta kardamonu
sól
pieprz kajeński
Wykonanie:
Kurczaka myję osuszam, zdejmuję skórę i usuwam kości. Mięso pokroję w kawałki, wkładam do miski, dodaję miód, sok wyciśnięty z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiam imbirem, cynamonem, szafranem, kardamonem, solą i pieprzem kajeńskim. Dodaję goździki, mieszam, nakrywam folią spożywczą i odstawiam na godzinę do lodówki.
Po tym czasie rozgrzewam oliwę i wrzucam kawałki mięsa obsmażając je na rumiano. Dodaję paprykę pokrojoną w paski, cebulę pokrojoną w piórka, marchew pokrojoną w plastry. Na końcu wrzucam pieczarki pokrojone w plastry i podsmażam, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną.
Do potrawki wlewam bulion, przykrywam i duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem.
SMACZNEGO!
Źródło:http://beautykuchnia.blogspot.com/2014/01/tadzin-marokanski-gulasz-korzenny.html