ßßß
Składniki na ciasto:5 dag drożdży1/2 kg mąki1 łyżka cukru1 szklanka mleka1/4 kostki masła3 żółtkasólFarsz:1 pierś kurczaka1 kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg1 puszka kukurydzy konserwowej2-3 czerwone cebule2-3 ogórki kiszone10 dag żółtego sera1/2 kg pieczareksólprzyprawa kebab-gyrosSos czosnkowy:3 łyżki śmietany 18%3-4 łyżki majonezu2 roztarte ząbki czosnkuWykonanie:W ciepłym mleku rozpuszczam drożdże z cukrem, zasypuję łyżką mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować.Do zaczynu dodaję resztę mąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła i odstawiam do przestygnięcia.Kapustę pekińską siekam, solę i odstawiam. Cebulę kroję w plasterki, kukurydzę osączam, ogórki kroję w plastry, żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z kapustą.Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części.
Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko.
Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz,
smaruję sosem czosnkowym.
Na sos kładę porcję surówki z kapusty, na to podduszone pieczarki, a na wierzch smażone kawałki mięsa
i składam na pół jak naleśnik.SMACZNEGO!