Wykonanie
Ten przepis również dostałam od P.
Ilony Kowalskiej. Przepis jednak troszkę uległ modyfikacji i jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego :) Kebab jest na prawdę pyszny, chociaż ja nawet nie
jadłam tego z budki :D

Składniki na ciasto:5 dag
drożdży1/2 kg
mąki1 łyżka
cukru1 szklanka
mleka1/4 kostki
masła3
żółtkasólFarsz:1
pierś kurczaka1
kapusta pekińska ok 1 -1,5 kg1 puszka
kukurydzy konserwowej2-3
czerwone cebule2-3
ogórki kiszone10 dag
żółtego sera1/2 kg
pieczareksólprzyprawa kebab-gyros
Sos czosnkowy:3 łyżki
śmietany 18%3-4 łyżki
majonezu2 roztarte ząbki
czosnkuWykonanie:W ciepłym
mleku rozpuszczam
drożdże z
cukrem, zasypuję łyżką
mąki, nakrywam ściereczką i czekam, aż zaczną pracować.Do zaczynu dodaję resztę
mąki, rozpuszczone i przestudzone
masło, roztrzepane
żółtka i
sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.W tym czasie
mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję
przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki
oleju i smażę
mięso na rumiano.Zestawiam na bok.
Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce
masła i odstawiam do przestygnięcia.
Kapustę pekińską siekam,
solę i odstawiam.
Cebulę kroję w plasterki,
kukurydzę osączam,
ogórki kroję w plastry,
żółty ser- w kostkę. Wszystko razem mieszam z
kapustą.Składniki sosu mieszam ze sobą i odstawiam.Wyrośnięte ciasto uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części.

Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko.

Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę
chlebki przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz,

smaruję
sosem czosnkowym.

Na sos kładę porcję surówki z
kapusty, na to podduszone
pieczarki, a na wierzch smażone kawałki
mięsa
i składam na pół jak naleśnik.SMACZNEGO!