ßßß
Składniki :300 g piersi z kurczaka, bez kościmarynata :1-2 łyżeczki gęstej śmietany 18%1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka przyprawy tandoori masalasos :2 łyżki masła2 ząbki czosnku1 zielona papryczka chilli, pokrojona0,5 łyżeczki kminku w proszku0,5 łyżeczki czerwonego chilli w proszku1 łyżeczka soli250 g przecieru pomidorowego10 orzechów nerkowca1 czubata łyżka ketchupu0,5 łyżeczki cukru1/4 szklanki wody0,5 szklanki mleka2 łyżki śmietany1/4 łyżeczki przyprawy garam masala1 łyżeczka kozieradki, rozgniecionejmarynata : W misce łączymy wszystkie składniki marynaty, dodajemy kurczaka kawałki kurczaka, nacieramy dokładnie mięso i odstawiamy na co najmniej 2 - 3 godziny.Orzechy moczymy przez 2 - 3 godziny w gorącej wodzie, a następnie odcedzamy i mielimy na na drobną pastę.sos : na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i natychmiast dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Następnie dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę, kminek w proszku, czerwone chilli w proszku i sól. Dodajemy 1 łyżkę wody i całość dokładnie mieszamy.Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż część wody wyparuje a sos zgęstnieje.Wtedy zmniejszamy ogień i dodajemy pastę z orzechów, ciągle mieszając. Następnie dodajemy ketchup, cukier i 1/4 szklanki wody.Na oddzielnej patelni podsmażamy przez 4 - 5 minut zamarynowane kawałki kurczaka. Jeśli przeciągniemy smażenie, kurczaka będzie twardy. Odstawiamy.Gdy sos zacznie ponownie wrzeć, dodajemy kawałki kurczaka i gotujemy razem przez minutę.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy mleko i dobrze mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez minutę, a następnie dodajemy śmietanę i dobrze mieszamy.Na koniec gotowanie dodajemy garam masala i pokruszoną kozieradkę. Mieszamy.Gotowe danie wykładamy do miski i dekorujemy plastrem pomarańczy i kleksem śmietanyJako, że danie to należy do specjałów kuchni indyjskiej, będzie doskonale smakowało w towarzystwie tandoori roti lub chlebka naan.UWAGI:1. Mleko, przed dodaniem do sosu, powinno być w temperaturze pokojowej.2. Mleko i śmietanę dodajemy po wcześniejszym zmniejszeniu ognia.3. Przyprawę garam Masala dodajemy dopiero na samym końcu.