Wykonanie
Składniki (4 porcje):200 g
małży200 g
krewetek black tiger1 łyżka
oliwy2 łyżeczki
masła1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewka1 duży
pomidor1 gałązka
selera naciowego1 gałązka świeżego
tymianku (lub szczypta suszonego)1
liść laurowy1 łyżka passaty3 łyżki
śmietany1 pęczek
koperku1-2 ziarna
ziela angielskiego1 łyżka
ryżuświeżo zmielony
czarny pieprz,
sólW garnku rozgrzewamy
oliwę z
masłem. Dodajemy posiekaną
cebulę i
czosnek, szklimy, dokładamy pokrojone niewielkie kawałki
marchwi,
selera i
pomidora, dusimy razem kilka minut. Wlewamy 1 l
wody, dodajemy
szafran,
liść laurowy,
ziele angielskie,
tymianek,
szałwię,
małże i
krewetki. Zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez godzinę. Przecedzamy zupę do drugiego garnka, zachowując tylko płyn, doprawiamy do smaku
solą. Dodajemy passaty i
ryż.Ostatecznie doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem, dodajemy
śmietanę, mieszamy, nakładamy na talerze, dekorujemy
koperek i podajemy.