ßßß
Składniki:Ciasto:80 g zimnego masła200 g mąki pszennejŁyżeczka proszku do pieczeniaŁyżeczka soli2 łyżeczki curry3 łyżki soku z ananasaMarynata:Łyżka oleju3 łyżki soku z ananasaSzczypta rozmarynuŁyżeczka mioduŁyżeczka słodkiej paprykiNadzienie:2 piersi z kurczakaKilka plasterków ananasaPor1/2 zielonej papryki2-3 plasterki szynki parmeńskiej10 dag startego żółtego sera2 jajka2 łyżki śmietany 12%Przyprawy (szczypta pieprzu, bazylia)Piersi z kurczaka kroimy w kostkę.Łączymy składniki na marynatę, dodajemy kurczaka, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.Zimne masło kroimy w małe kawałki.Dodajemy mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sok z ananasa i wyrabiamy ciasto.Rozwałkowujemy i przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Pamiętajmy, aby wyłożyć ciastem również brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.Podsmażamy szynkę i odstawiamy.Następnie smażymy piersi z kurczaka dopóki marynata nie odparuje.Dodajemy pokrojoną paprykę oraz pora, doprawiamy do smaku.Przekładamy do szynki i odstawiamy do ostygnięcia.Następnie dodajemy pokrojonego ananasa i 3/4 startego żółtego sera.W miseczce roztrzepujemy jajka ze śmietaną i przyprawami, wlewamy do piersi z kurczaka, dokładnie mieszamy.Całość przekładamy do ciasta, posypujemy resztą sera i zapiekamy ok. 35 min w 175 st.C.Upieczoną tartę zostawiamy jeszcze na 10 min. w piekarniku.Smacznego!