ßßß
Składniki:Pakora z ziemniaków:60 g maki graham lub z ciecierzycy1/2 kg ziemniakówŁyżka mielonego ryżu (nie dałam, ale można go zastąpić semoliną)1/4 szklanki wodyPrzyprawy (szczypta soli, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, chilli)Olej roślinny do głębokiego smażeniaW misce mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy wodę i wyrabiamy gęste ciasto.Następnie dokładnie zanurzamy w nim obrane i pokrojone w talarki ziemniaki.Smażymy je w woku ok. 6-8 min (ważne aby olej był mocno rozgrzany - kropla ciasta powinna skwierczeć), aż pakora będzie złotobrązowa i przekładamy na papierowy ręcznik.15 dag suchej fasoli JaśŁyżka sezamuMała cebulaPrzyprawy (curry, pieprz, sól)Oliwa z oliwekFasolę moczymy całą noc, rano zmieniamy wodę, solimy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy.Na oliwie podsmażamy pokrojoną cebulą oraz fasolę, doprawiamy do smaku curry i pieprzem.Łączymy z pakorą z ziemniaków.Przed podaniem posypujemy sezamem.Smacznego!