Wykonanie
„Jeśli wskutek nadmiernego jedzenia utkniesz w drzwiach frontowych czyjegoś
domku, będziesz zmuszony pozwolić swemu gospodarzowi używać twoich tylnych łapek zamiast wieszaka na ręczniki. Cóż, tak to bywa.”Alan Alexander Milne ("Kubuś Puchatek")Na szczęście od kilku pasztecików nikt nie zaklinuje się we framudze;) Polecam je na gorąco (do barszczu!) i na zimno. Przepis ze starego zeszytu.

Składniki (na ok.30 sztuk)Ciasto :2 szklanki
mąki2
jajkaŁyżka
margarynyŁyżka
oleju1/3 szklanki
mleka50 g świeżych
drożdżyŁyżeczka
cukruSzczypta
soliNadzienie:30 dag
żółtego sera30 dag
wędliny1/2 szklanki
kukurydzy1/2 szklanki
groszku1/2 szklanki
fasoli1/2 kostki
twaroguCebulaPrzyprawy (
oregano,
bazylia,
pieprz,
curry,
zioła prowansalskie)
Drożdże mieszamy z ciepłym
mlekiem, dodajemy
cukier, odstawiamy na 10 min.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
jajka,
olej,
margarynę,
drożdże oraz
przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ser,
szynkę i
cebulę kroimy.Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty, kładziemy farsz (w co drugim paszteciku zamiast
sera żółtego dajemy
twaróg), doprawiamy. Zwijamy, formujemy paszteciki.Układamy na natłuszczonej blasze i zapiekamy ok. 30 min w 200 st.C.Smacznego!