ßßß
Składniki (na ok.30 sztuk)Ciasto :2 szklanki mąki2 jajkaŁyżka margarynyŁyżka oleju1/3 szklanki mleka50 g świeżych drożdżyŁyżeczka cukruSzczypta soliNadzienie:30 dag żółtego sera30 dag wędliny1/2 szklanki kukurydzy1/2 szklanki groszku1/2 szklanki fasoli1/2 kostki twaroguCebulaPrzyprawy (oregano, bazylia, pieprz, curry, zioła prowansalskie)Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, dodajemy cukier, odstawiamy na 10 min.Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, olej, margarynę, drożdże oraz przyprawy. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 40 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ser, szynkę i cebulę kroimy.Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty, kładziemy farsz (w co drugim paszteciku zamiast sera żółtego dajemy twaróg), doprawiamy. Zwijamy, formujemy paszteciki.Układamy na natłuszczonej blasze i zapiekamy ok. 30 min w 200 st.C.Smacznego!