Wykonanie
Hiszpanie uwielbiają dania jednogarnkowe, zwłaszcza ci mieszkający na północ od Madrytu, gdzie zimy potrafią być naprawdę ostre (przynajmniej wg ich standardów). Typowym daniem chłopskim, najbardziej popularnym jesienią i zimą jest cocido . Jest to ogólna nazwa dla różnorodnych potraw z gotowanych wspólnie
mięsa, warzyw i roślin strączkowych (przede wszystkim
ciecierzycy), najbardziej znanym jest cocido madrile ñ o, czyli cocido madryckie. Dziś przedstawiam przepis na moje ulubione pikantne cocido z
kiełbasą chorizo i
papryką.Składniki:- 0,5 kg
mięsa gulaszowego z
wieprzowiny- 0,25 kg
kiełbasy chorizo (najlepiej gdyby była to surowa, tzw. chorizo fresco)- duża
czerwona papryka- 3
marchewki- pół
pora (biała część)- 2
cebule- słoik gotowanej
cieciorki (ok 400 gr netto)- mała puszka
kukurydzy- 3
ziemniaki- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
słodkiej papryki- pół łyżeczki
ostrej papryki lub do smaku
chilli w proszku lub
tabasco-
majeranek,
listek laurowy,
sól,
pieprzWykonanie:W dużym garnku na rozgrzanej
oliwie z oliwek należy podsmażyć drobno pokrojone
cebule,
czosnek i
paprykę (czyli przygotować sofrito), a gdy zmiękną dorzucamy pokojoną w grube plastry chorizo . W
między czasie na patelni podsmażamy
wieprzowinę, może być obtoczona w
mące aby bardziej zagęścić potrawę, ale nie jest to wymagane - powinna
mieć bardziej konsystencję zupy. Do warzyw i chorizo dodajemy słodką i
ostrą paprykę w proszku (danie powinno być dość ostre, wtedy smakuje najlepiej), mieszamy dokładnie i dodajemy
wieprzowinę. Zalewamy 3-4 szklankami gorącej, przegotowanej
wody, dodajemy
listek laurowy i pokrojonego w cienkie plastry
pora.
Jeżeli lubimy korzenne smaki, można dodać
ziele angielskie i 2-3
goździki. Gotujemy na wolnym ogniu przez minimum godzinę. Następnie dodajemy pokrojoną z duże kawałki
marchewkę i ugotowaną (jeżeli ze słoika - to odsączoną)
cieciorkę. Po 30 minutach dodajemy
kukurydzę i pokrojone w dużą kostkę
ziemniaki i gotujemy, aż będą gotowe. Danie można przygotować dzień wcześniej i podać odgrzane - wtedy jest jeszcze lepsze. Smacznego!