Wykonanie

Pamiętam, że kiedy pierwszy raz przyrządziłam tego
kurczaka, Marcin, jedząc, a raczej pochłaniając, co 5 sekund wyznawał mi miłość. Gdy zrobiłam go dla rodzinki, najpierw zapadła cisza i słychać było tylko chrupanie, a kiedy talerze były już puste (naprawdę do ostatniego okruszka czyste), moja mama powiedziała..."kto by pomyślał, zwykłe
orzechy.." i już wiedziałam, że jest kupiona. Niby to "tylko" panierka, a jednak całkowicie zmienia zwykłego
kurczaka w elegancką potrawę. Przyrządzałam go już z
parmezanem, z "oszukanym"
parmezanem, a nawet z goudą i, ku memu zaskoczeniu, zawsze jest tak samo dobry. Przepyszny, rzekłabym.Możecie podać go z pieczonymi ziemniaczkami lub z
mashem z
ziemniaków ze
śmietanką i
masłem.Do dzieła!Składniki (dla 2 osób):2 mniejsze
piersi z kurczaka lub 1 duża4 łyżki drobno posiekanych, a wcześniej zrumienionych na patelni
orzechów włoskich2 łyżki
bułki tartej2 łyżki tartego
parmezanu1 łyżka posiekanej
natki pietruszkisól,
pieprz do smaku1
jajko, rozkłóconecząstki
limonki do podania i skropienia
kurczaka ( lub
cytryna)
natka pietruszki do posypaniaPrzygotowanie:Rozbij delikatnie piersi.
Orzechy zrumień na czystej patelni, posiekaj.W miseczce (szerokiej tak, by zmieściły się filety) wymieszaj
orzechy,
bułkę tartą,
parmezan,
natkę pietruszki. Dopraw
solą i
pieprzem.W drugiej miseczce rozbij
jajko.Rozgrzej na patelni
olej (im więcej
oleju, dobrze rozgrzanego, tym piersi bardziej chrupiące i mniej suche).Obtaczaj piersi w
jajku, a później w panierce, smaż z obu stron na złoty kolor (ok 4 min z każdej strony).Podawaj z cząstkami
limonki, posypane
natką pietruszki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki
marchewkowe na
troskiZupa krem marchewkowa-
lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Cuksy,
cuksy i
tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!