Wykonanie
Dziś szybki przepis - na
kurczaka w panierce parmezanowej.Albo też z innego
sera. Pomysł przyszedł szybko, potrzeba chwili i dziesięcioro dzieci do wykarmienia - stąd może nie najpiękniejsze zdjęcie..Ale zapewniam Was, że efekt był zdecydowanie zadowalający. A wszystko wzięło się stąd, że dowiedziałam się, że przynajmniej 3 stołowników nie chce jeść
kurczaka po prostu smażonego na patelni - za to jeśli kotlet posiada panierkę - to wszystko zjedzą. Z pomocą przyszła mi niezawodna kwestia smaku
Składniki:2
piersi z kurczaka1
jajkosól,
pieprz3 łyżki tartego
parmezanu3 łyżki
bułki tartejWykonanie:Piersi kroimy i lekko tłuczkiem tłuczemy.W 2 naczynkach przygotowujemy panierkę:1.
jajko +
sól +
pieprz2.
ser +
bułka tartaNastępnie obtaczamy kawałki
mięsa najpierw w
jajku a później w
bułce z
serem. Smażymy na patelni na tłuszczu z dwóch stron - do zarumienienia.Koniec filozofii. Do tego u nas była
kasza gryczana i surówka z
kiszonej kapusty :) Pyszności.Smacznego!A! Ważne - zamiast
parmezanu można dać
ser żółty utarty na drobnej tarce - tylko polecam wyraziste
sery - najlepiej jakiś ostry. My próbowaliśmy z takim
serem "domowym" kupionym na bazarze, który miał dodatek
ziół prowansalskich i wyszło nadwyraz smakowicie :)Wydrukuj przepis