ßßß Cookit - przepis na Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią

Dyniowe ciasteczka wypełnione dobrocią

nazwa

Wykonanie

To się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością!
KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ (I JEJ PESTKI)
jest niskokaloryczna!
bogata w B-karoten!
zawiera potas, wapń, fosfor, witaminę B2
jest zupełnie pozbawiona sodu
odkwasza organizm
wzmacnia odporność
wspomaga odchudzanie
PESTKI DYNI:
zawierają magnez, fosfor, mangan i cynk (dobry na cerę)
ich jedzenie wpływa dobroczynnie na układ nerwowy
zapobiegają miażdżycy
olej z pestek dyni wspomaga wątrobę i układ sercowo-naczyniowy
cynk chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną i żywotność plemników
Składniki ok.25 ciasteczek:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału
1 łyżka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
5 łyżek masła klarowanego
ok.pół szklanki miodu
1/3 szklanki cukru
1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)
1 jajo
5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)
pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę
3 łyżki płatków owsianych
2 łyżki wiórków kokosowych
*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze).
Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.
W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.
Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.
Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.
Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.
Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty.
Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.
Smacznego!
Paulina
Popularne posty :
Przed śniadaniem
Muffinki marchewkowe na troski
Zupa krem marchewkowa-lova
Super prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa Nigelli
Podobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?
Podziel się swoją opinią!
Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!
Źródło:http://gotowanietokochanie.blogspot.com/2014/11/dyniowe-ciasteczka-wypenione-dobrocia.html