Wykonanie
To się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA
DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od
ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie
ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre-
mąką z pełnego przemiału,
miodem,
kokosem,
żurawiną,
płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście
dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te
śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością!KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ
DYNIĘ (I JEJ PESTKI)jest niskokaloryczna!bogata w B-karoten!zawiera potas, wapń, fosfor, witaminę B2jest zupełnie pozbawiona
soduodkwasza organizmwzmacnia odpornośćwspomaga odchudzanie
PESTKI DYNI:zawierają magnez, fosfor, mangan i cynk (dobry na cerę)ich jedzenie wpływa dobroczynnie na układ nerwowyzapobiegają miażdżycy
olej z pestek dyni wspomaga wątrobę i układ
sercowo-naczyniowycynk chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną i żywotność plemników
Składniki ok.25
ciasteczek:1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału1 łyżka
cynamonu1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki
imbiru w proszku1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej5 łyżek
masła klarowanegook.pół szklanki
miodu1/3 szklanki
cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1
jajo5 łyżek
żurawiny (suszonej lub świeżej)pół tabliczki
czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę3 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
wiórków kokosowych*Możecie również przyrządzić podstawowe
ciasteczka dyniowe, nie dodając
żurawiny,
czekolady,
płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze).Wymieszaj
mąkę,
cynamon,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól,
imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść
masło, wymieszaj z
miodem,
cukrem, puree i wbij
jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy
żurawinę,
czekoladę,
płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek
ciasteczka będzie czysty.
Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki
marchewkowe na
troskiZupa krem marchewkowa-
lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!
Cuksy,
cuksy i
tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!