ßßß
To się stało oficjalne. SZALEJĘ ZA DYNIĄ. Można z niej zrobić wszystko, od ciasteczek po pyszne risotto, a do tego jest taka zdrowa..! Jak już wspominałam, staram się korzystać z uroków jesienno-zimowych, a do tego też zalicza się ...jedzenie ciasteczek na śniadanie. Aby zagłuszyć nieco wyrzuty sumienia, naładowałam je wszystkim, co dobre- mąką z pełnego przemiału, miodem, kokosem, żurawiną, płatkami owsianymi... A głównym składnikiem ogłosiłam oczywiście dynię. Wyszły pyszne, a jednocześnie całkiem zdrowe, co już kompletnie uciszyło moje sumienie. A co tam! To tylko dodatkowy powód, by duuuuużo ćwiczyć w te mroźne, rześkie poranki. Dla spieszących do pracy i szkoły te śniadaniowe łakocie będą idealnym rozpoczęciem dnia - naładowane witaminami i miłością!KILKA POWODÓW, DLA KTÓRYCH WARTO JEŚĆ DYNIĘ (I JEJ PESTKI)jest niskokaloryczna!bogata w B-karoten!zawiera potas, wapń, fosfor, witaminę B2jest zupełnie pozbawiona soduodkwasza organizmwzmacnia odpornośćwspomaga odchudzaniePESTKI DYNI:zawierają magnez, fosfor, mangan i cynk (dobry na cerę)ich jedzenie wpływa dobroczynnie na układ nerwowyzapobiegają miażdżycyolej z pestek dyni wspomaga wątrobę i układ sercowo-naczyniowycynk chroni prostatę i poprawia sprawność seksualną i żywotność plemników



Składniki ok.25 ciasteczek:1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub ok. 1 z pełnego przemiału1 łyżka cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki imbiru w proszku1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej5 łyżek masła klarowanegook.pół szklanki miodu1/3 szklanki cukru1 i 1/2 szklanki puree z dyni (upieczonego miąższu dyni)1 jajo5 łyżek żurawiny (suszonej lub świeżej)pół tabliczki czekolady mlecznej pokrojonej w kosteczkę3 łyżki płatków owsianych2 łyżki wiórków kokosowych*Możecie również przyrządzić podstawowe ciasteczka dyniowe, nie dodając żurawiny, czekolady, płatków owsianych i wiórków.Przygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 175-180 stopni. Wyłóż blachę papierem do pieczenia( lub dwie mniejsze).Wymieszaj mąkę, cynamon, proszek do pieczenia, sodę, sól, imbir i gałkę w misce.W rondelku rozpuść masło, wymieszaj z miodem, cukrem, puree i wbij jajko. Wszystko dobrze wymieszaj.Wsyp suche składniki do mokrych, wymieszaj.Dodaj do masy żurawinę, czekoladę, płatki owsiane i wiórki. Wymieszaj.Nakładaj łyżką na papier do pieczenia, lekko rozgniataj.Piecz ok. 30 minut, aż patyczek włożony w środek ciasteczka będzie czysty.Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania?Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy!