Wykonanie
PDFJako, że Pancur nie lubi
słodyczy a mnie samej dla siebie nigdy nie chce się nic słodkiego robić (wolę kupić sobie gotowy
budyń lub
ciasteczka z
czekoladą), to wyjazdy do rodziny są dobrym sposobem na zrobienie własnoręcznie czegoś słodkiego :) Dziś przepis na roladę
czekoladowo -
kokosową.Na ciasto (mały
biszkopt):4
jajka,pół szklanki
cukrua
romaty do ciasta (
cytrynowy i
waniliowy)ok pół szklanki
wiórków kokosowych1/4 szklanki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
maki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczeniaPrzygotowanie:1. Ubijamy
białka na sztywną masę i dodajemy
cukier ubijając
bezę.2. Dodajemy
żółtka i
aromaty do ciasta.3.
Mąki przesiewamy przez sitko i delikatnie mieszamy z
proszkiem do pieczenia.4. Dodajemy
mąkę oraz
kokos do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy na jednolita masę.5. Pieczemy w 160 stopniach ok. 30 minut - ciasto powinno odejść od blachy i ładnie się zrumienić.6. Po wyjęciu go z piekarnika, zdejmujemy papier do pieczenia i kładziemy go na czystą lnianą ściereczkę, a później baardzo delikatnie rolujemy
póki gorący. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Jako, że jestem leniwa do wypełniania użyłam gotowej masy czekoladowej do
tortów. Zamiast zwykłego
mleka można użyć
mleczka kokosowego, ale warto wtedy znaleźć masę na
wodę a nie na
mleko (tzw. light). Do gotowej masy dodajemy ok. szklanki
wiórków kokosowych,
kóre najpierw zrumieniliśmy na suchej patelni, a następnie dodaliśmy do nich ok. 1/4 kostki
masła i łyżkę
cukru. Dodajemy też pół szklanki
rodzynek (lub kandyzowanych
owoców - ja użyłam
suszonej żurawiny - pyycha!). Wypełniamy ciasto masą i pokrywamy je również z wierzchu jak każdą roladę. Na górze robimy z masy dowolny wzorek - jak na roladzie lodowej. Przystrajamy ją
suszonymi owocami. Ok. 1/4 szklanki wiórek
kokosowych (również zrumienionych) mieszamy z łyżką gorzkiego
kakao i posypujemy roladę. Następnie bardzo mocno chłodzimy - najlepiej całą noc.Smacznego!PDF