Wykonanie
PDF
Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich, przyrządzona z
ryżu podsmażonego na tłuszczu (
szpik wołowy,
masło, czasem
oliwa) razem z
cebulą lub
czosnkiem, gotowanego z dodatkiem
wina (wytrawne), lub innego wytrawnego
alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego na rosole z dodatkiem
szafranu i
soli. Po ugotowaniu
ryż miesza się z
utartym serem (
parmezan), świeżym
masłem (najlepiej lekko solonym),
śmietaną,
jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu aksamitną konsystencję.W potocznej mowie mianem risotto określa się każdą potrawę z
ryżu z sosem i dodatkami. Oto przepis na wersję
mięsną.Składniki:2 paczuszki
ryżu (200 gr)250 gr
mięsa mielonegopół
cebuli3 - 4 łyżeczki
przecieru pomidorowego lub
ketchupusól,
pieprz,
papryka ostra,
curry, suszona
natka pietruszki (lub świeża)Jako, że posiadam także
suszone warzywa (
pietruszka,
marchewka,
seler) narzeczony dodał garstkę.1.
Ryż gotujemy wg. przepisu z dodatkiem
soli i
curry, zmniejszamy jednak czas gotowania o połowę.2. W drugim garnku lub na głębokiej patelni smażymy
cebulkę i
mięso.3. Dodajemy do niego podgotowany
ryż i dolewamy ok. pół szklanki
wody(można użyć tej z gotowania
ryżu).4. Doprawiamy przecierem i
przyprawami. Gotujemy jeszcze jakieś 7 - 10 minut pod przykryciem często mieszając. Jeżeli
ryż wchłonie całą
wodę i nadal będzie twardy, dolewamy kolejne pół szklanki
wody i gotujemy jeszcze jakieś 5 - 7 minut.Smacznego!PS. Szczurkom smakowało najbardziej.PDF