ßßß Cookit - przepis na Risotto z mięskiem.

Risotto z mięskiem.

nazwa

Wykonanie

PDF
Risotto to popularna włoska potrawa, przejęta przez wiele kuchni europejskich, przyrządzona z ryżu podsmażonego na tłuszczu (szpik wołowy, masło, czasem oliwa) razem z cebulą lub czosnkiem, gotowanego z dodatkiem wina (wytrawne), lub innego wytrawnego alkoholu, a po odparowaniu ugotowanego na rosole z dodatkiem szafranu i soli. Po ugotowaniu ryż miesza się z utartym serem (parmezan), świeżym masłem (najlepiej lekko solonym), śmietaną, jogurtem lub innymi składnikami nadającymi mu aksamitną konsystencję.
W potocznej mowie mianem risotto określa się każdą potrawę z ryżu z sosem i dodatkami. Oto przepis na wersję mięsną.
Składniki:
2 paczuszki ryżu (200 gr)
250 gr mięsa mielonego
pół cebuli
3 - 4 łyżeczki przecieru pomidorowego lub ketchupu
sól, pieprz, papryka ostra, curry, suszona natka pietruszki (lub świeża)
Jako, że posiadam także suszone warzywa (pietruszka, marchewka, seler) narzeczony dodał garstkę.
1. Ryż gotujemy wg. przepisu z dodatkiem soli i curry, zmniejszamy jednak czas gotowania o połowę.
2. W drugim garnku lub na głębokiej patelni smażymy cebulkę i mięso.
3. Dodajemy do niego podgotowany ryż i dolewamy ok. pół szklanki wody(można użyć tej z gotowania ryżu).
4. Doprawiamy przecierem i przyprawami. Gotujemy jeszcze jakieś 7 - 10 minut pod przykryciem często mieszając. Jeżeli ryż wchłonie całą wodę i nadal będzie twardy, dolewamy kolejne pół szklanki wody i gotujemy jeszcze jakieś 5 - 7 minut.
Smacznego!
PS. Szczurkom smakowało najbardziej.
PDF
Źródło:http://alternativekitchen.blogspot.com/2012/09/risotto-z-mieskiem_24.html