Wykonanie
Każdy szanujący się bloger kulinarny w ostatnich dniach inauguruje sezon wiosenno-letni potrawami z botwiną,
szparagami i
rabarbarem :) Wszystkie te składniki pojawią się niedługo, zaczniemy od przepisu na tartę, których jest już sporo na blogu, ale takiej nie było...Składniki do ciasta kruchego ( średnica formy okrągłej - 26 cm):250 g przesianej
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1,5 łyżki
śmietanySkładniki nadzienia:1 duży pęczek botwiny - zwracam uwagę, aby liście były świeże, nie zwiędniętełyżka
masła2-3 ząbki
czosnku5 plastrów
żółtego sera ostrego3
jajkaśmietana kremówka- 2-3 łyżki
sól morska,
pieprz świeżo mielony,
zioła prowansalskieser kozi w kształcie rolady - 100 grampęczek
koperkukrem z
octu balsamicznego do smaku i dekoracjigarść
orzechów włoskichPrzygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciemschłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy
fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z
fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z piecakroimy na 0 , 7 cm kawałki łodygi botwinykroimy liście botwiny na 2 cm kawałki na rozgrzaną patelnię wrzucam
masło, pokrojony drobno
czosnek, przez ok. 1 minutę przesmażam- dodaję pokrojone łodygi botwiny i duszę pod przykryciem ok. 7 minut, po tym czasie dodaję liście botwiny i razem duszę je jeszcze 5 minut, połowę
koperku, pokrojony drobno
żółty ser.miksuję 3
jajka na pianę, dodaję
śmietanę, pół łyżeczki
ziół prowansalskich,
sól morską,
pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianęnadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tarty, polewam lekko
sosem balsamicznymmasę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg”, aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalecnastępnie wyłączam „termoobieg” i ok. 20-25 minut piekę tartę ustawiając piekarnik "góra/dół", pięć minut przed końcem pieczenia rozkładam na tarcie pokrojoną na plastry roladę z
sera koziego, sypię gruboziarnistym
pieprzemkroję na średnie kawalki
orzechy włoskie, wrzucam je na rozgrzaną patelnię i ok. jednej minuty prażę
orzechy mieszając, aby nie przypaliły sięprzed podaniem dekoruję tartę listkami
koperku,
orzechami i
octem balsamicznym .Smacznego :)


