ßßß Cookit - przepis na Tarta z botwinką i kozim serem

Tarta z botwinką i kozim serem

nazwa

Wykonanie

Każdy szanujący się bloger kulinarny w ostatnich dniach inauguruje sezon wiosenno-letni potrawami z botwiną, szparagami i rabarbarem :) Wszystkie te składniki pojawią się niedługo, zaczniemy od przepisu na tartę, których jest już sporo na blogu, ale takiej nie było...
Składniki do ciasta kruchego ( średnica formy okrągłej - 26 cm):
250 g przesianej mąki,
100 g margaryny lub masła,
2 żółtka,
szczypta soli,
1,5 łyżki śmietany
Składniki nadzienia:
1 duży pęczek botwiny - zwracam uwagę, aby liście były świeże, nie zwiędnięte
łyżka masła
2-3 ząbki czosnku
5 plastrów żółtego sera ostrego
3 jajka
śmietana kremówka- 2-3 łyżki
sól morska, pieprz świeżo mielony, zioła prowansalskie
ser kozi w kształcie rolady - 100 gram
pęczek koperku
krem z octu balsamicznego do smaku i dekoracji
garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem
schłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca
kroimy na 0 , 7 cm kawałki łodygi botwiny
kroimy liście botwiny na 2 cm kawałki na rozgrzaną patelnię wrzucam masło, pokrojony drobno czosnek, przez ok. 1 minutę przesmażam- dodaję pokrojone łodygi botwiny i duszę pod przykryciem ok. 7 minut, po tym czasie dodaję liście botwiny i razem duszę je jeszcze 5 minut, połowę koperku, pokrojony drobno żółty ser.
miksuję 3 jajka na pianę, dodaję śmietanę, pół łyżeczki ziół prowansalskich, sól morską, pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianę
nadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tarty, polewam lekko sosem balsamicznym
masę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg”, aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalec
następnie wyłączam „termoobieg” i ok. 20-25 minut piekę tartę ustawiając piekarnik "góra/dół", pięć minut przed końcem pieczenia rozkładam na tarcie pokrojoną na plastry roladę z sera koziego, sypię gruboziarnistym pieprzem
kroję na średnie kawalki orzechy włoskie, wrzucam je na rozgrzaną patelnię i ok. jednej minuty prażę orzechy mieszając, aby nie przypaliły się
przed podaniem dekoruję tartę listkami koperku, orzechami i octem balsamicznym .
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/05/tarta-z-botwinka-i-kozim-serem.html