Wykonanie
Inspiracją tego dania była dla mnie książka "Kulinaria Francuskie" autorstwa Andre Domine, a przesądziły wczorajsze zakupy spożywcze - kupiłam
boczek wędzony i olbrzymiego
pora. Zastanawiałam się nad wyborem dania na dzisiejszy obiad - uznałam, że lepsze jest wrogiem dobrego i zrobię to co najbardziej lubię, czyli tartę.Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):250 g przesianej
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1,5 łyżki
śmietanySkładniki nadzienia:1 duży
por lub 2 średnie150 gram wędzonego, chudego i pokrojonego na małe kawałki
boczku2
jajkaśmietana kremówka- 1/3 szklanki
sól morska,
pieprz,
zioła prowansalskie, gałązki świeżego
rozmarynuser z niebieską pleśnią - 80 gram
ser camembert - 80 gramtrochę
kukurydzy, dla odmiany - tylko w 1/3 części tartyPrzygotowanie:
mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciemkroimy
por w poprzek, na tzw. drobne talarki, wrzucamy do wrzątku na 1 minutę, przecedzamy, przelewamy na sicie zimną
wodą, zostawiamy, aby
woda odciekłaschłodzone kruche ciasto rozwałkowujemy, przenosimy do formy, dociskamy brzegi i usuwamy nadmiar ciasta na ciasto kładziemy pergamin i wsypujemy
fasolkę (aby ciasto nam nie urosło) pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zdejmujemy pergamin z
fasolkami i pieczemy samo ciasto jeszcze 5 minut, wyjmujemy z pieca na rozgrzaną patelnię wrzucam pokrojony
boczek, przez ok. 1 minutę przesmażam-
boczek staje się chrupiący, dodaję zblanszowane
pory, pół łyżeczki
ziół prowansalskich, mieszam - nadzienie rozkładam równomiernie na upieczonym spodzie tartymiksuję 2 duże
jajka na pianę, dodaję 1/3 szklanki
śmietany, pół łyżeczki
ziół prowansalskich,
sól morską,
pieprz grubo mielony, miksuję wszystko na pianęmasę jajeczną wylewam równomiernie na tartę i wkładam szybko do piekarnika - przez pierwsze 3 minuty włączam opcje piekarnika „termoobieg” , aby masa stężała nam szybko i nie zrobił się zakalec z ciastanastępnie wyłączam „termoobieg” i ok. 15-20 minut piekę tartę ustawiając piekarnik "góra/dół", pięć minut przed końcem pieczenia rozkładam na tarcie
ser camembert i
ser z niebieską pleśnią, oraz gałązki
rozmarynu, sypię gruboziarnistym
pieprzem.Smacznego:)

