Wykonanie
Wspaniała
tarta, z dużą ilością
pory i
sera, na bardzo kruchym cieście. Przekąska porowa jest rewelacyjna, polecam.

CIASTO:3 szklanki
mąkiszczypta
soli150 g
margaryny1
jajko2 łyżki
wodySkładniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji .Ciasto zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut.FARSZ :20 dkg
sera goudy startego na tarce2 całe
pory1 opakowanie
sera wędzonego2
jajka200 ml
śmietany 12 %
sól,
pieprz,gałka muszkatałowa1 łyżka
masłaPor myjemy, kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy
masło i podsmażamy
pory lekko jego soląc, kilka minut wystarczy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy
śmietanę i
przyprawy, mieszamy.Dokładamy do masy podpieczoną, ostudzoną
porę i wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy na tartę, wyrównujemy brzegi ciasta.Na ciasto wysypujemy
ser goudę, następnie masę z
pory, równo ją rozkładając.Piekarnik nagrzewamy do 200 * C, pieczemy tartę 25 minut, (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy plastrami
sera wędzonego ) pieczemy dalej 10 minut.Wyjmujemy tartę, studzimy i podajemy ciepłą z
sałatką.Smacznego.
