ßßß Cookit - przepis na TARTA Z PORAMI I SEREM

TARTA Z PORAMI I SEREM

nazwa

Wykonanie

Wspaniała tarta, z dużą ilością pory i sera, na bardzo kruchym cieście. Przekąska porowa jest rewelacyjna, polecam.
CIASTO:
3 szklanki mąki
szczypta soli
150 g margaryny
1 jajko
2 łyżki wody
Składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji .Ciasto zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 30 minut.
FARSZ :
20 dkg sera goudy startego na tarce
2 całe pory
1 opakowanie sera wędzonego
2 jajka
200 ml śmietany 12 %
sól,pieprz,gałka muszkatałowa
1 łyżka masła
Por myjemy, kroimy na kawałki. Na patelni podgrzewamy masło i podsmażamy pory lekko jego soląc, kilka minut wystarczy. Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietanę i przyprawy, mieszamy.
Dokładamy do masy podpieczoną, ostudzoną porę i wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy, wkładamy do natłuszczonej formy na tartę, wyrównujemy brzegi ciasta.
Na ciasto wysypujemy ser goudę, następnie masę z pory, równo ją rozkładając.
Piekarnik nagrzewamy do 200 * C, pieczemy tartę 25 minut, (po 15 minutach wyjmujemy tartę i wykładamy plastrami sera wędzonego ) pieczemy dalej 10 minut.
Wyjmujemy tartę, studzimy i podajemy ciepłą z sałatką.
Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2013/10/tarta-z-porami-i-serem.html