Wykonanie
17 Marzec 2015Witam. Dzisiaj podzielę się z
Wami przepisem na tartę z
szynką i
porem. Przepis bardzo prosty i szybki. Idealna propozycja na obiad lub kolacje. Polecam.

SKŁADNIKI:Ciasto:200 g
mąki1 szczypta
soli1
jajko100 g
masła2 łyżeczki
śmietanyNadzienie:300 g
szynki gotowanej200 g
bekonu lub
boczku1 łyżka
oleju500 g
porysól,
pieprz2
jajka200 g kwaśnej
śmietanyPRZYGOTOWANIE:

Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Kroimy
pora na drobno i dobrze myjemy. Na patelni rozgrzewamy
olej, dodajemy
bekon, następnie
por.Chwile dusimy. Doprawiamy
solą i
pieprzem.
Szynkę kroimy w paski. Do
śmietany dodajemy
jajka, trochę
soli i
pieprzu. Mieszamy.

Wyjmujemy ciasto z lodówki .Wykładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy plasterki
szynki. Następnie przykrywamy zapieczonym
porem. Zalewamy masą
śmietanowo- jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy 45 minut. Gotowe.SMACZNEGO !!!