ßßß
SKŁADNIKI:Ciasto:200 g mąki1 szczypta soli1 jajko100 g masła2 łyżeczki śmietanyNadzienie:300 g szynki gotowanej200 g bekonu lub boczku1 łyżka oleju500 g porysól, pieprz2 jajka200 g kwaśnej śmietanyPRZYGOTOWANIE:
Ciasto: wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Kroimy pora na drobno i dobrze myjemy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy bekon, następnie por.Chwile dusimy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Szynkę kroimy w paski. Do śmietany dodajemy jajka, trochę soli i pieprzu. Mieszamy.
Wyjmujemy ciasto z lodówki .Wykładamy do formy i nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy plasterki szynki. Następnie przykrywamy zapieczonym porem. Zalewamy masą śmietanowo- jajeczną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 200 C i pieczemy 45 minut. Gotowe.SMACZNEGO !!!