Wykonanie
Miały być na obiad pierogi z
serem i
szpinakiem, ale skapitulowałam - za dużo pracy dla jednej osoby...Idealnym i sprawdzonym rozwiązaniem w moim domu jest zawsze
tarta, z lampką
czerwonego wina.Składniki do ciasta kruchego ( dla 3 osób):250 g
mąki,100 g
margaryny lub
masła,2
żółtka,szczypta
soli,1-1,5 łyżki
śmietanyMąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.Składniki nadzienia:opakowanie
szpinaku3-4 duże ząbki
czosnku40 dkg
twarogu zmielonego
oliwasól,
pieprz,
oregano,
gałka muszkatołowaser pleśniowy niebieskiNa rozgrzaną
oliwę wrzucamy pokrojony drobno
czosnek, dodajemy po chwili
szpinak i razem przesmażamy przez 2 minuty. Dodajemy do masy szpinakowej zmielony
twaróg, doprawiamy.Przygotowanie tarty:Ciasto rozwałkowujemy, układamy w formie, nakłuwamy widelcem, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 10 minut.Następnie wyjmujemy formę z podpieczonym
ciastem i napełniamy szybko masą
serowo-
szpinakową i z powrotem wkładamy do piekarnika na około 40 minut, pieczemy w temperaturze 200 stopni.3 minuty przed końcem pieczenia posypujemy tartę
utartym serem pleśniowym, posypujemy
oregano.
Tarta jest idealna do podania po upływie 10 minut od wyjęcia z piekarnika ( masa stężeje).Smacznego :)

