Wykonanie
Szybka piątkowa kolacja dla mnie i dzieci, a dla mojego
męża obiadokolacja.O godzinie 17:30 dzwoni mąż i
mówi że jedzie do domu i że nie jadł dzisiaj obiadu. Co ja na to: kup
pieczywo i coś na kanapki, ale
potem otwieram lodówkę i... zobaczyłam
drożdże więc mówię, a może masz ochotę na pizzę? Usłyszałam: pewnie, że tak :)Zawołałam dzieci i zabraliśmy się za robienie pizzy. Jedna była z
sosem pomidorowym,
szpinakiem i
serem fetą, a druga z
sosem pomidorowym,
szynką,
cebulą,
zielonymi oliwkami i
pomidorem (zdjęcia brak, bo szybko zniknęła z talerza).O godzinie 19 zajadaliśmy już pizzę.Zawsze trzeba czekać, aż wyrośnie ciasto, a dzisiaj było odwrotnie. Tym razem musiałam czekać aż sos się odparuje. Dzisiaj było ciepło więc
drożdże rosły bardzo szybko.

SKŁADNIKI na2 pizze o średnicy 25 cm lubjedna duża blacha piekarnikowa50 g
drożdży (pół kostki)250 ml ciepłej
wody3 szklanki
mąki1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli2 łyżki
oliwysos1 duża
cebula2 ząbki
czosnku1 puszka
pomidorów1 łyżeczka
oregano1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwysól,
pieprz,
chili,
słodka papryka do smakugarść
świeżego szpinaku lub 6 kulek
mrożonego szpinaku liścipół kostki
sera fetaser żółty lub
mozzarellaJAK TO ZROBIĆ
Drożdże rozrabiamy z
cukrem i odrobiną
wody.
Mąkę przesiewamy, dodajemy
sól i dokładnie mieszamy. Na środku robimy dołek i wlewamy rozrobione
drożdże i mieszamy z odrobiną
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Jak
drożdże urosną i opadną dodajemy
wodę,
oliwę i zagniatamy ciasto do jednolitej masy, w razie potrzeby dodajemy trochę
mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi swoją objętość.W tym czasie jak ciasto rośnie, robimy sos.
Cebulę kroimy,
czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy wszystkie
przyprawy (
oregano,
bazylię,
cukier,
pieprz,
paprykę słodką,
chili,
sól) chwilę mieszamy, uważamy żeby nie przypalić. Następnie wlewamy puszkę
pomidorów i dusimy na małym ogniu aż cały płyn odparuje. Na koniec miksujemy na jednolitą masę.
Szpinak rozmrażamy. Na
maśle smażymy
czosnek i dodajemy rozmrożony
szpinak. Smażymy do momentu odparowania
wody.Ciasto dzieli my dwie części. Na blaszce podsypanej
mąką wałkujemy ciasto.Na jednej pizzy: smarujemy sos, rozkładamy
szpinak i pokrojony w kostkę
ser feta.Na drugiej pizzy: smarujemy sos, starty
żółty ser lub plasterki
mozzarelli, i dodatki na jakie mamy ochotę i wszystko znów przysypujemy
serem lub
mozzarellą.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180stopni, na 20-25 minut. Oczywiście zaglądamy i sprawdzamy.

