ßßß
składniki, 4 porcje:500 g wołowiny gulaszowej1 duża cebula3 ząbki czosnku300 g małych pieczarekpół żółtej papryki1/2 szklanki ciemnego piwa1/2 szklanki bulionu lub woda (+ 1 łyżka sosu sojowego + 1 łyżeczka oliwy)1 łyżka sosu sojowego1 łyżeczka sosu Worcestershirepół łyżki miodu1 łyżka masła1 łyżka majeranku2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej1 1/4 łyżeczki czerwonej papryki ostrej1/2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka mąki pszennejsól i pieprzWołowinę pokroić w małą kostkę (ok 1,5 cm). W dużej misce wymieszać sos sojowy z 1 łyżeczką słodkiej papryki i zostawić w temperaturze pokojowej na ok 10 min. Następnie w dużym garnku rozgrzać 1 łyżeczkę oliwy i usmażyć połowę porcji mięsa, a gdy mięso będzie dobrze zrumienione wyjąć. Dodać kolejną łyżeczkę oliwy i włożyć drugą połowę i zrobić to samo, potem wyjąć mięso.Cebulę posiekać w piórka, a czosnek rozgnieść i podsmażyć je na kolejnej łyżeczce oliwy w tym samym garnku. Gdy się zeszkli dodać mięso, pozostałą łyżeczkę słodkiej papryki, ostrą paprykę, cukier, miód, sos Worcestershire, majeranek piwo i bulion. Wszystko wymieszać i zostawić pod przykryciem na najmniejszym ogniu przez ok 3 godziny.Na 20 minut przed końcem na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojone w ćwiartki (bądź ósemki) pieczarki oraz paprykę pokrojoną w paski. Podsmażyć, a następnie dodać do gulaszu.Na sam koniec odlać 3-4 łyżki sosu i wymieszać z mąką. Poźniej wlać do gulaszu, wymieszać i zagotować.Można podać np. z kluskami śląskimi lub z purée z batatów .Smacznego! ;-)