ßßß
sałata (2 porcje):pół główki sałaty rzymskiej1 pierś z kurczaka4 kromki bułki wrocławskiejmniej niż pół szklanki startego parmezanu (nie miałam parmezanu, użyłam hiszpańskiego twardego, owczego sera Flor d'Esgueva)oliwasól, pieprz2 ząbki czosnkułyżeczka ziół prowansalskichsos :2 ząbki czosnku1 żółtko80 ml oliwy z oliwek1 łyżka musztardysok z 1/2 cytrynykilka kropel sosu Worcestershiresól, pieprzsałata: kurczaka umyć, stłuc tłuczkiem i zamarynować w oliwie, 1 ząbku czosnku (wyciśniętego), ziołach prowansalskich, soli i pieprzu. Wstawić do lodówki na min. 30 min. Następnie wyjąć i grillować na patelni aż będzie złocisty.Kromki bułki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną oliwą i zgniecionym (ze skórką) ząbkiem czosnku. Smażyć aż będą złociste, a po ostygnięciu pokroić w cienkie plastry.Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.sos: jajko wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minuty - chodzi o to, żeby nie używać zupełnie surowego żółtka, bo to niezdrowe. Następnie polewamy zimną wodą, obieramy i odłączamy żółtko, od białka. Żółtko wrzucamy do miseczki razem z czosnkiem i blendujemy powoli dodając oliwę. Następnie gdy już mamy gładką masę dodajemy resztę składników: musztardę, sok z cytryny, sos Worcestershire, sól oraz pieprz. Wszystko jeszcze raz miksujemy. Sos nie powinien być ani za rzadki, ani za gęsty. Bardziej jak ketchup niż majonez.Na talerz wykładamy sałatę, grzanki, plastry kurczaka. Polewamy sosem i posypujemy parmezanem.

Smacznego :)