Wykonanie
Na
sałatę cezar przychodzi nam ochota raz na jakiś czas, kiedy łapie mnie leń i nie chce mi się zbyt długo stać w kuchni. Jest ona prosta do przygotowania i w zasadzie większość rzeczy na nią potrzebnych mamy w lodówce, a nawet jeśli nie, to są one łatwo dostępne w osiedlowym sklepie. Jest też bardzo sycąca, więc może być bez problemu zjedzona jako obiad lub kolacja.Historia
sałaty cezar sięga lat '20 XX wieku, kiedy to włoski emigrant, Ceasar Cardini, prowadzący restauracje w San Diego, 4 lipca 1924 przygotował ją w pośpiechu z resztek zapasów jakie miał w kuchni. Podobno
sałata cezara powinna
mieć w sobie
anchois, jednak jak wynika z wywiadu przeprowadzonego z córką Cardini'ego, to jego brat, Alex, dodawał do swojej
Sałaty Aviatora
serdele, natomiast Cezar używał jedynie
sosu Worcestershire, dającego ich posmak.[źródło:
wiki ]
sałata (2 porcje):pół główki
sałaty rzymskiej1
pierś z kurczaka4 kromki
bułki wrocławskiejmniej niż pół szklanki startego
parmezanu (nie miałam
parmezanu, użyłam hiszpańskiego twardego,
owczego sera Flor d'Esgueva)
oliwasól,
pieprz2 ząbki
czosnkułyżeczka
ziół prowansalskichsos :2 ząbki
czosnku1
żółtko80 ml
oliwy z oliwek1 łyżka
musztardysok z 1/2
cytrynykilka kropel
sosu Worcestershiresól,
pieprzsałata:
kurczaka umyć, stłuc tłuczkiem i zamarynować w
oliwie, 1 ząbku
czosnku (wyciśniętego), ziołach prowansalskich,
soli i
pieprzu. Wstawić do lodówki na min. 30 min. Następnie wyjąć i grillować na patelni aż będzie złocisty.Kromki
bułki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię z rozgrzaną
oliwą i zgniecionym (ze skórką) ząbkiem
czosnku. Smażyć aż będą złociste, a po ostygnięciu pokroić w cienkie plastry.
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki.sos:
jajko wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 1-2 minuty - chodzi o to, żeby nie używać zupełnie
surowego żółtka, bo to niezdrowe. Następnie polewamy zimną
wodą, obieramy i odłączamy
żółtko, od
białka.
Żółtko wrzucamy do miseczki razem z
czosnkiem i blendujemy powoli dodając
oliwę. Następnie gdy już mamy gładką masę dodajemy resztę składników:
musztardę,
sok z cytryny,
sos Worcestershire,
sól oraz
pieprz. Wszystko jeszcze raz miksujemy. Sos nie powinien być ani za rzadki, ani za gęsty. Bardziej jak
ketchup niż
majonez.Na talerz wykładamy
sałatę, grzanki, plastry
kurczaka. Polewamy sosem i posypujemy
parmezanem.
Smacznego :)